Mibe?

Tegnap este szereplés a Kultúrházban, a királyi kettesen, Bruckner Zoltán és Fabricius Gábor társaságában. A műsorvezető Rózsa Péter volt. Adás előtt kaptunk egy, a  világhálóról letöltött cikket. A forrás a Business 2.0 Magazine. Tulajdonképpen nem is cikkről van szó, hanem egy listáról: neves pénzemberek – köztük például Steve Case és Vinod Khosla – nyilatkoznak arról, hogy mibe fektetnék a pénzüket. Csupa újdonságról van szó, innovációról. A nyilatkozók az összegeket is megmondják, miért mennyit adnának. Soktételes ötletparádé, rövid leírásokkal, és mindegyik végén ott a vérdíj: ennyit kaphatsz, ha ide hozod elébem.

Mibe lenne tényleg érdemes befektetni? Hát… Az ötletek némi erőszakkal kisebb csoportokra bonthatók. Egy részük például az egészségipart célozza meg: távdiagnosztika, új gyógyszerfelhasználási módok, modern és olcsó aggok háza. Nem rossz, morfondírozik el az ember, hiszen ismeri a statisztikákat, tudja, hogy sok fejlett ország öregszik, az egészségipar mindenütt egyre fontosabb.

Egy másik csoport a „mobilitás” címkét kaphatná: szupertartós elem mindenféle eszközökbe, mobilos tartalomszolgáltatás, mobilos reklám, táblázatkezelő webes szolgáltatásként mindenfelé szétszórt, úton lévő emberek közös munkájához. Ez sem hangzik rosszul, hiszen az egész infokommunikációs ipar a mobil világ felé mozog.

Aztán vannak itt tipikus Web 2.0-ás „csináljunk valamit gyerekek, lehetőleg közösen” ötletek: keverőszolgáltatás letölthető betétszámokkal, új, definiálatlan Second Life-szerű össznépi játék. Az elektronikus piacterek gondolata is felbukkan, ami éppenséggel nem új, inkább az az érdekes, mit és hogyan kívánnak rajtuk forgalmazni: keverjük össze őket a társasági hálózatépítő rendszerekkel, lehessen rajtuk reklámhelyeket árulni, stb. – mondjuk, én ilyesmitől most nem jönnék tűzbe.

Mindazonáltal egy befektetés-portfoliót össze lehetne innen rakni: egy tétel az egészségügyből, egy a mobilosoktól, egy a Web 2.0-ás csoportból… Miből lesz a cserebogár? Azt bizony nehéz megmondani. Ha valakinek van kedve hozzá, látogassa meg Sergey Brin honlapját, ami még akkor készült, amikor a Google-alapító Ph.D. hallgató volt a neves egyetemen. Adott volna neki pénzt? 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.