Metakutatás

A napokban három vidám órát töltöttem a zuglói okmányirodában sorbanállással. Ilyenkor az ember mélyen el szokott gondolkodni az elektronikus kormányzás fejlődésének rejtelmeiről. Én is ezt tettem, de mivel ezzel nem tudtam kitölteni a három órát, elővettem egy cikket és elolvastam. Németek írták, egyetemi emberek, kutatók. Egy metakutatás beszámolójáról van szó. Metakutatás, azaz kutatás a kutatásról. A szerzőket az érdekelte, mit lehet hallani és olvasni az IT outsourcingról a tudományos konferenciákon és folyóiratokban. Kiválasztottak néhány neves konferenciát és neves folyóiratot, és ráeresztették a keresőiket az archívumokra.

Az eredmény: az IT outsourcinfról sok publikáció jelent meg az elmúlt évben, de az offshore-outsourcingról egyelőre csak kevés, itt a kutatók még nem szaglásztak eleget. Szóval szabad a pálya, tessék kutatni. És hogyan kutatni? Csehov egyszer – állítólag – azt tanácsolta Gorkijnak: “Menj az emberek közé!!” Oda kell menni, meg kell tapogatni, meg kell szagolni. “Sápadt minden teória, csak a biznisz fája zöld” – mondta egyszer – állítólag – Marx. Én is ilyen tanácsokat adnék.

Érdekes az is, hogy a derék német szerzők az “academic activity” tanulmányozásához egy sor menedzsment folyóiratot választottak ki. Nem hinném, hogy mondjuk a Harvard Business Review-ba írt cikkeket egy hazai akadémiai (MTA) “A” kategóriás közgazdasági folyóirat elfogadná közlésre.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.