Megtérülés

Az iskolákban azt tanítjuk, hogy a szőrös szívű kapitalisták minden fillérről alaposan megfontolják, érdemes-e kiadniuk. Úgy látszik, az informatikai beruházások kivételnek számítanak. A CIO Insight-ban nemrég közölt felmérés szerint a megkérdezett vállalatoknak csak 60%-a méri az IT üzleti értékét, és még ennél is kevesebben vannak azok, akik tőkemegtérülési kalkulációkat készítenek befektetés előtt és után.

A beszámoló az okokat nem elemzi, de lehet néhány tippünk: (1) a vállalatoknak mostanában sok pénzük van, ezért könnyebben költenek; (2) az IT fontosságát és megtérülését annyira biztosra veszik, hogy feleslegesnek tartják a számításokkal való bajlódást; (3) az informatikai beruházások értékeléshez – leginkább a bonyolult áttételes hatások és nem számszerűsíthető hasznok miatt – máig nem alakult ki megbízható és viszonylag könnyen használható módszertan. (Nemrég egy debreceni Ph.D hallgatóval beszélgettem erről, ő ezt a problémát választotta kutatási témájául.)

Én is úgy érzékelem, hogy nem is olyan régen, az informatikai beruházások visszaesése idején nagyobb volt az érdeklődés a megtérülési számítások iránt. Úgy látszik, ez az érdeklődés ciklikus természetű, és fordítottan arányos a rendelkezésre álló pénzzel. Mindenesetre kíváncsi lennék, hogyan viselkednének az informatikai beruházások egy újabb általános recesszió idején. A magam részéről több jelből arra következtetek, hogy ezt rövidesen megtapasztalhatom.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.