McNamara

Politikai szenzáció: három évtizeddel a háború után a vietnámi miniszterelnök ellátogatott az Egyesült Államokba, fotósok kereszttüzében kezet rázott Bush elnökkel, akivel elbeszélgettek egy kicsit a két ország üzleti ügyeiről.

A minap a vezetési iskolákon szaladtunk végig egy másoddiplomás egyetemi csoporttal: Taylor, Fayol, Mayo meg a többiek. Megkérdeztem, ki hallott Robert McNamaráról. Tizenhatból senki. Pedig McNamara neve ott szerepel a nagy „kapitalista filozófusok” névsorában. De nem biztos, hogy ebben a minőségében kellene rá igazából emlékezni. Fölöttébb érdekes pályát futott be. Harvardos MBA diplomával a zsebében a Fordhoz szegődött, ahol az elnöki posztig vitte. A tudományos vezetés híve volt: kvantitatív módszerek, gondos tervezés, feszes ellenőrzés. Ezeket próbálta akkor is használni, amikor Kennedy hívására az USA védelmi minisztere lett. Ő volt a vietnámi hadműveletek irányítója egészen 1968-ig. Azonban ami jó volt a Fordnál, az nem jött be a dzsungelben. A végkifejlet képeit ismerjük: helikopterrel menekülő emberek a követség tetején, az első északi tank áttöri a kerítést.

McNamara a hadügyminiszeri posztról a Világbank élére került. Utoljára talán akkor írtak sokat róla a sajtóban, amikor vihart kavart a vietnámi háborúról szóló visszaemlékezéseivel.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.