Matek

Maradjunk még egy pillanatra az előző bejegyzésben említett Business Week számnál. Január 24-én, egy cikre hivatkozva, írtam e naplóba pár sort a matematika növekvő szerepéről a vállalatvezetésben. Azt is megjegyeztem, hogy e témával manapság sokan foglalkoznak. Köztük van a Business Week is: nemrég hoztak le egy ciket “Why math will rock your world” címmel, ami szépen rímel az általam említett Davenport professzor állításaira.

A mostani számban egy sor érdekes olvasói levelet publikálnak a cikkel kapcsolatban. A vélemények sokfélék: van, aki örül és helyesel, van, aki a magánélet szentsége miatt aggódik. Az egyik levél az oktatást bírálja: fontossága ellenére a matematika sok iskolában csak egy az unalmas tantárgyak közül. Egy indiai levelező azt állítja, hogy a matematikát tulajdonképpen Indiában találták fel.

Egy véleményt bemásolok ide, érdemes rajta néhány másodpercig elgondolkodni. (A linket Lou Gerstner könyvéhez én tettem bele.)

“I believe in science and math, but I am not sure that I understood the article about the use of math in business. Here is what did not come across: Who writes the equation for better customer service? Who writes the equation for competent people who can service products? Who writes the equation that takes in all the variables in business and life? The author used IBM as an example. However, with all the math it pioneered, IBM was in deep trouble until Lou Gerstner came along! Is there an equation for Gerstner?”

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.