Mandel

A Newsweekben találtam az adatot: az USA-ban az elmúlt évben több mint 10%-kal csökkent a nyomtatott lapok forgalma. Ebben valószínűleg szerepet játszik a válság is, de a lényeg ugyanaz marad: az internet nagyokat harap a hagyományos sajtó tortájából. Pollner, azaz Pécsi Ferenc alapos elemzéseket szokott írni erről a Médiablogban.

Egy egész sor lap van válságban, köztük nagy nevek is szép számmal akadnak. Feri a minap egy bejegyzést szentelt egyiküknek, az éppen gazdát cserélő Business Weeknek. A tulajdonosváltásnak nyilván megvannak a maga okai, köztük elsősorban a pénz. Több mint tíz éve vagyok az előfizetőjük. Mindig egy évre rendelek. Az utolsó hónapokban sorra jönnek tőlük a megújítási ajánlatok. A madzagon hol több, hol kevesebb a méz, de ennek nincs különösebb jelentősége: azért járattam a BW-t, mert sokat tanultam belőle; egy dossziéban máig őrzök sok éves kivágásokat is, amelyekhez időről időre visszatérek, ha dolgozom valamin.

Mitől jó egy lap? Úgy vélem, elsősorban az ott dolgozó emberektől, jelesül az újságíróktól. Igaz ez a Business Weekre is. A neveket hamar megtanultam, és mivel az időm nekem is korlátozott, a cikkek közül a szerzők neve alapján szemezgettem. Megtanultam például, hogy Michael Mandel írásait feltétlenül el kell olvasni. Igazából akkor jegyeztem meg a nevét, amikor az ezredfordulón meglepően pontos elemzést adott a dotcom válságról, de nem alatta vagy utána, mert az nem nagy kunszt, hanem előtte.

Mandel közgazdász, ő a lapnál a chief economist. Pontosabban ő volt a chief economist. Tegnap belenéztem a balogjába és egy személyes bejegyzést találtam: “A Bloomberg nem ajánlott nekem állást”. Vajon miért nem? Ezt valószínűleg sohasem fogom megtudni. Az viszont biztos, hogy Mandel írásait hiányolni fogom a lapból. A radarról nyílván nem fog eltűnni, már be is jelentette, hogy új blogot nyit, ahol főleg az innováció kérdésével fog foglalkozni.

Nekem pedig pár hónap múlva el kell döntenem, hogy a lejáró BW megrendelésemet megújítom-e. Határozni kell, hogy mit is tekintek tulajdonképpen “az újságnak”: egy valamilyen név alatt papíron vagy képernyőn megjelenő kiadványt, vagy a mögötte álló embereket.      

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.