Madár madár

Elolvastam a The Economist (március 18.) hosszú – náluk hosszú, egyébként három oldalas – cikkét az “open source”, azaz a nyitott forrás… most kellene ide egy megnevezés, de zavarban vagyok, mi is ez tulajdonképpen: mozgalom? irányzat? jelenség? modell? Nagyon érdekes írás, tele van példákkal, persze leginkább a jól ismertekkel: Linux, Firefox, Apache és társaik. Ezek, mint tudjuk, szoftverfejlesztő csoportok, akik valamilyen struktúrába rendeződnek, az újság pedig leginkább ezeket a struktúrákat igyekszik bemutatni. “Darwini meritokráciák” ezek, állítja a szerző, egyszerre építenek az egyenlőségre és az elitizmusra. Struktúráik gyakran hiererchikusabbak, mint azoké a vállalatoké, amelyekkkel szemben elvileg valamiféle ellenpontot képviselnek.

Igaz ez? Érdekes kérdés, jó téma egy kutatáshoz, de most nem erről szeretnék szólni, hanem a jelenség határairól. A cikkben van néhány példa arra is, hogyan terjed a nyitott forrás jelenség az informatikai iparon kívül is.  Megemlítik például a biotechnológiai kutatásokkal foglalkozó ausztrál CAMBIA-t. Aztán itt van a Tropical Disease Initiative meg a Synaptic Leap. A The Economist a különböző profilú nagyvállalatok, így például a Toyota tudásmegosztó rendszereire is hivatkozik, felfedezve bennük a nyitott forrás modell alapvető jegyeit.

Ezeket a példákat olvasva az ember elgondolkodik: hol is húzzuk meg a modell határait? Mi tartozik a nyitott forrás modellhez tulajdonképpen?

A tegnapi The Wall Street Journal-ban a madárinfluenzáról olvastam egy cikket. A fenyegető járvánnyal igen komoly tudósok foglalkoznak igen komoly kutatóhelyeken. De foglalkoznak vele mások is: mindeféle laptopos népek (így nevezi őket az újság), amatőr detektívek, a Hálón gyűjtögető, dolgozó, csevegő és vitatkozó emberek, akik csoportokba, struktúrákba redeződnek. Miért teszik ezt? A lap három okot sorol fel: mert félnek a betegségtől, mert nem bíznak a hatalomban és a hivatalos szervekben, mert hajtja őket a régivágású versenyszellem. Vannak közöttük derék háziasszonyok, amatőrök és félamatőrök, de akadnak igazi tudósok is. Ami aztán a Hálón összejön, az néha valóban látványos. Itt  van például a Curevents fórum, amin a madárinfluenzával kapcsolatos bejjegyzések száma már meghaladja a százezret. 

Kijön egy ilyen akcióból, illetve akcióegyüttesből valami? Egyesek szerint igen. Ők is a nyitott forrás modellhez tartoznak, csak éppen nem szoftvert építenek, hanem madarak és vírusmutációk vonulási térképét rajzolják fel, megelőző, gyógyító megoldásokon törik a fejüket? így is lehet gondolkodni.  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.