Leszerepeltek?

Kis Ervin Egon a napokban egy bejegyzést szentelt a blogjában egy cikknek, amely „Leszerepeltek a magyar webáruházak” címmel, egy nemzetközi vizsgálat eredményeire hivatkozva nemrég jelent meg a sajtóban. „Leszerepeltek” alatt azt kell érteni, hogy a vizsgált e-boltok honlapjai közül sok nem felelt meg a jogi előírásoknak.

A cikket kommentáló blogbejegyzés – teljesen jogosan – azt mondja, hogy egy ilyen sommás megállapítással a felmérés módszertana és a felmérésbe bevont vizsgálati minta ismeretében lehetne valamit kezdeni. A vizsgálat a jelek szerint szűk körű volt, a híradás viszont általánosít. (Mindazonáltal jó lenne, ha a kifogásolt weboldalak gazdái sürgősen kijavítanák a hibákat és pótolnák a hiányosságokat.)

Miközben a blogbejegyzést és a hivatkozott cikket olvastam, azon gondolkodtam, hogy ha jómagam foglalkoznék ilyen vizsgálattal, milyen kérdésfelvetéssel és hipotézisekkel vágnék neki. Érdekelne például, hogy kies hazánkban az internetes boltok szabálykövető magatartása jobb vagy rosszabb, mint a hagyományos kereskedelmi egységeké, vagyis használ-e vagy inkább árt az interenetes „láthatóság” a szabálykövetésnek. Aztán arra is kíváncsi lennék, hogy milyen összefüggés van a honlapok szövegeinek „jogszerűsége” (ami úgy kapásból nem azonos a kiszolgálás és a bánásmód korrektségével, bár kétségtelenül köze van hozzá), a vevőtájékoztatásban megfigyelhető szabálykövetés milyen összefüggésben áll a boltok gazdasági sikerességével: bizonyítható-e, hogy a szabályoknak való megfelelés (ami amúgy nyilván alapvető követelmény) megtérül.   

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.