Lengyel karamella

A kilencvenes évek elején sok informatikai és irodatechnikai vállalat alakult az átalakuló szocialista országokban, érthető okokból. Ezek egy része villámgyorsan nagyra növekedett, majd kipukkant, eltűnt. Vannak viszont olyanok is, amelyek megmaradtak, és ma is jó egészségnek örvendenek.

Ezek egyike a lengyel ComputerLand. 1991-ben alapított egy tucatnyi szakember, 1994-ben részvénytársasággá alakultak, majd a következő évben stratégiai befektetők támogatásával kimentek a tőzsdére. A forgalmuk 1994-ben meghaladta a negyven milliárd forintot, a nyereségük megközelítette a kétmilliárdot, a létszámuk elérte a kétezer főt. 2004-ben egyébként nagyon jó évet zártak, az értékesítés például 27%-kal bővült.

Amúgy egy tipikus informatikai szolgáltató vállalatról van szó, csoport-struktúrában, központtal és leányvállalatokkal, több városban telephelyekkel. A csoporton belül élénk az élet, a cégek mozognak, átalakulnak, néha összevonnak, máskor szétbontanak néhányat. A lengyel piac nagy, van tér a növekedéshez, de azért ez a forgalom már feszegeti a nemzeti kereteket. Bár a bevételnek ma még csak a huszada származik külföldről, a cég vezetői ambiciózus terjeszkedési terveket dédelgetnek. Mindenesetre már van egy cégük Oroszországban is, az egyik legnagyobb ottani szoftverház, amely az elmúlt négy évben 50% körüli évi átlagos növekedést tudott felmutatni.

A cég vezetője és egyik legnagyobb tulajdonosa, Tomasz Sielicki szerint az EU-ban nincs félnivalójuk, mivel szorgalmasabbak és olcsóbbak a konkurenciánál.
 
„Ha képesek vagyunk a Kelet alacsony béreit a Nyugat kiemelkedő képességeivel párosítani, revitalizálhatjuk Európát” – mondta pár évvel ezelőtt Percy Barnevik, az Asea Brown Boveri egykori elnöke. Kérdés, hogy pontosan mit is értett Kelet és Nyugat alatt, és mi változott azóta e tekintetben.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.