Légy óvatos!

Van egy debreceni hallgatóm, aki az eBay-ről készít szakdolgozatot. Kíváncsi vagyok, mit ír, illetve mit írhat majd a cég tőzsdei teljesítményéről, a jövő év elején persze, amikor a tanulmányt le kell zárnia.

Vessünk egy pillantást az eBay árfolyamára. Látványos 2002-től egészen 2004 végéig. Igen, az e-aukciós cég a dotcom válság nagy túlélője volt, mintagyerek, akire rá lehetett mutatni: tessék, akik komolyan és jól csinálják, azok megmaradnak, nőnek, fejlődnek, gyarapodnak. 2004 vége jelenti a csúcsot; utána gyors süllyedés következik 2005 első harmadában, majd ismét emelkedés 2006 elejéig, de a tetőpont jóval a 2004-es alatt van. 2006 elején újabb esés, azóta pedig csendes, kisebb visszaesésekkel tarkított kapaszkodás. Ki tudja, talán arról van szó, hogy a dagály minden hajót megemel, hiszen az amerikai tőzsdei statisztikákból látom, hogy mostanában jól megy az internetes kereskedőknek.

Az eBay-ről egy darabig keveset lehetett olvasni, most viszont ismét felfigyeltek rájuk a lapok és a hírügynökségek. Az ok egy bejelentés: mivel a Skype megvásárlása nem hozta meg a kívánt eredményeket, a cég egy nagy tételt leír a vagyonából, vagyis elveszettnek nyilvánít egy halom pénzt. Emlékezzünk: a felvásárlás 2005-ben történt, fantasztikusan magas áron. Margaret Whitman, az eBay vezére akkor nagyjából így nyilatkozott: még nem tudjuk pontosan, mire lesz jó nekünk a Skype, de majd kitaláljuk. Egy ilyen megközelítés a régi dotcom-lázas világot idézi. Úgy látszik, nem találták ki, és ezt most a leírással elismerik.

Közben a nép, látom mindenütt, vidáman Skype-ol. A Skype-ban viszont pont az a zseniális, hogy nem kell érte fizetni, vagyis, ha a másik oldalról nézzük, nem vagy alig hoz jövedelmet. Ennek a felvásárlásnak vannak ikertestvérei: közéjük tartozik a YouTube megszerzése a Google részéről, és úgy tűnik, születőben van egy Facebook akció is (Microsoft? ismét Google?). Mindegyikkel az a gond, hogy miként lehet belőlük pénzt csinálni. Az eBay esete óvatosságra intő jel. Kérdés, hogy ki mit olvas ki belőle.  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.