Legenda

Kedvenc időtöltéseim egyike Gyurgyák János háromkötetes képes történelemkönyvének lapozgatása. Az egész egyszerre sok lenne, általában 25-30 képet szoktam egy alkalommal megnézni. Az ember azt gondolná, a fényképezőgépnek nincs véleménye, ideológiája, elő- vagy akármilyen ítélete. A gép magát a valóságot mutatja: embereket, ahogy álltak, mentek, ültek, ettek, sírtak, nevettek; épületeket, utakat, tájakat, hidakat, gépeket, ahogy éppen voltak, amikor kattant a gép. A képek sorából mégis összeáll egy történet, egy szemlélet, és ez már a szerkesztő története és szemlélete, aki a képeket válogatja és egymás mellé teszi. Gyurgyák három vaskos kötete a rendszerváltás képeivel zárul. Csak fotó, szöveg szinte semmi. Mégis, ezekből a képekből határozott állásfoglalás, érzékelhető vélemény áll össze. Ehhez persze három dolog kell: a kép, a szerkesztő és én, a néző.

Két napja egy kiállítást néztem meg Stuttgartban. A címe: Rommel – a legenda. Igen, Rommel, a “sivatagi róka”, a második világháború német tábornoka, aki 1944-ben öngyilkos lett, nem sokkal a normandiai partraszállás után.

Elsötétitett alagsori terem a városi történeti múzeumban. Egyetlen nagy kör az egész, három rétegben: felül mozgalmasan elrendezett, embernagyságúra nagyított fotók, középen képernyőkön futó korabeli filmösszeálltások, alul a katonaélet tárgyai: Rommel látcsöve, fényképezőgépe, marsallbotja, kitüntetései, saját kezűleg rajzolt térképvázlatai, feljegyzései stb. Az ember óhatatlanul az óriási fényképekre figyel. Ime a katona, a tábornok, az eleven legenda. Rommel tiszttársaival az első világháborúban. Rommel a sivatagban. Rommel szemlét tart az Atlanti Falnál. Az egyik filmen a sofőr éppen vajaskenyeret ken az autóban ülő tábornoknak. Rommel elveszi és beleharap. Óriási filmplakát: James Mason a hollywoodi változatban.

A jelenetek békések. Sehol egy halott. Sehol egy szétlőtt város. Az utolsó képeken emlékművek, emléktáblák, egyik-másik összefirkálva. Igen, érdekes ez így. Ez is egy történet. A múzeumban egy csapat – szemlátomást kirendelt – katonán kívül néhány ember lézengett.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.