Langyos

Pár napja Paul Wick, egy nagy befektetési társaság vezetője azt nyilatkozta a sajtónak, hogy ha a lelkesedést egy tízfokozatú skálán mérjük, akkor ők azon most 6,5-nél vannak. „We are somewhat bullish” – mondta a The Wall Street Journal riporterének. A „somewhat” bizonytalan jelentésű szó, maradjunk ezért a 6,5-él, ami annyit jelent: se hideg, se meleg, de a langyosnál azért egy kicsit jobb.

A Wick által kezelt alap a tudományos-technológai szektorra koncentrál, a „langyosnál valamivel jobb” megjelölés ezért erre vonatkozik. Ha lefordítjuk, valami ilyesmit jelenthet: alapjában véve jó a hangulat, optimisták vagyunk, de azért nem vagyunk begerjedve, nagy durranás nincs, vannak jó hírek, de akadnak rosszak   is. Van, ami jól megy, van, ami rosszabbul.

Nézzünk hát körül. Néhány termék valóban jól megy. Itt vannak például a lapos televíziók: a forgalmuk egy év alatt megduplázódott. A mobiltelefonok eladása az idén várhatóan 17%-kal nő, ami azt jelenti, mindenféle új funkciókkal sok embert sikerült rávenni a készülékcserére, kezd kialakulni egy kétéves csereritmus. A PC piacon 10% körüli növekedésre számítanak, a jövő évben pedig talán a Vista is megérkezik, ami újabb lökést ad majd a cserehullámnak. A Cisco-nak jól megy, ami azt jelzi, hogy épülnek a hálózatok. Sikeres az Apple is, veszik a iPodot, mint a cukrot. Számos nagy informatikai cég tele van pénzzel, nincs pénzáramlási problémája, inkább az a feltűnő, hogy abból a temérdek pénzből sokat beruházások helyet részvényvisszavásárlásra, azaz tulajdonosi konszolidációra költenek.

A lakosság vidáman költekezik, a vállalatok viszont visszafogottabban viselkednek, és azt sem árt tudni, hogy a kormányzati szektorral együtt ők adják az infokommunikációs cikkek iránti piaci kereslet 90%-át. E tekintetben a globális nagyvállalatok 2003 óta évi 5-8%-os növekedést produkáltak, de egyes előrejelzések szerint jövőre ez a mutató csökkenni fog.

A Nasdaq Composite Index az elmúlt 12 hónapban 10,4%-ot emelkedett. Az árfolyammutatók értékelésénél nem árt az óvatosság. Csak egy példa: az amerikai piacon az „Internet Retailers” szektor az elmúlt hónapban 16,9%-os növekedést produkált, az elmúlt 12 hónapban viszont 10,9%-os csökkenést. Az „IT Consulting” szektor múlt havi teljesítménye jó volt, előtte viszont tartós tagjai voltak a legrosszabbul teljesítő ágazatok klubjának.   

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.