Könyvtáros

Átnéztem néhány beszámolót a Salesforce.com tervezett új szolgáltatásáról. Átnéztem, méghozzá több okból. Először is azért, mert a Salesforce.com érdekes cég, a „software on demand” üzleti modell képviselője. Másodszor azért, mert tudásmenedzsment szolgáltatásról van szó. Harmadszor pedig azért, mert Web 2.0-ás megoldásokat ígérnek.

A cég „on demand” típusú CRM szolgáltatással indult, vagyis azt hirdette és hirdeti, hogy nem kell drága pénzen dobozos alkalmazásokat venni és installálni, hanem jobb befizetni az ő webes megoldására. Ne vegyél autót, járj inkább taxival ott és akkor, ahol és amikor éppen szükséged van rá. A modell nyilván nem csak CRM-re alkalmazható, fokozatos kiterjesztése logikus stratégia. Úgy látszik most a dokumentumok és a strukturálatlan adatok menedzsmentje van soron, szintén „on demand” formában.

Egy valamirevaló szervezetben rengeteg dokumentum, adat keletkezik: tervek, beszámolók, levelek, jelentések, letöltött anyagok, táblázatok, filmek, fotók, műszaki leírások stb. Ezek többnyire mindenféle gépek ötletszerűen felépített, részben elfelejtett foldereiben hevernek kihasználatlanul. Pedig értékes anyagok lehetnek ezek, csak rendezni kellene őket, szét kellene választani az ocsút a búzától, katalógust kellene csinálni, aztán megnyitni a kincsestárat a látogatók előtt. Mi kell ehhez? Leginkább egy jó könyvtáros, egy igazi jó könyvtáros, aki nem egyszerű adminisztrátor, hanem minden titkok tudója, kalauz a sötétségben, mécsvilág a labirintusban.

A Salesforce.com, ha jól értem, egy ilyen könyvtárost ígér, pontosabban azt mondja: fogjunk össze, én is megteszem, ami tőlem telik, de ott vagytok ti is, mindenféle dokumentumgazdák, látogatók és felhasználók, ott vannak közöttetek a mindenféle szakemberek, tegyük össze, amink van, adjátok be a kollektív intelligenciátokat a közösbe. Erre van kitalálva a Web 2.0: csináljunk rendet, címkézzünk, értékeljünk, kommentáljunk együtt, hogy megtaláljuk a homok között az aranyat. Mindezt „on demand” szolgáltatásként, tényleg egy könyvtár mintájára, katalógussal, be- és kiléptető rendszerrel, szoftverbe épített intelligenciával, naplózással, metaadatokkal, keresési és megrendelési lehetőségekkel, ajánló és megosztó rendszerekkel, csoportos munkaterületekkel és raktárakkal.

Szóval ez a terv. Az eredményt majd meglátjuk, a premierre még várni kell egy kicsit. Az mindenesetre biztos, hogy az én gépem is tele van már mindenfélével, néha megpróbálok rendet csinálni, foldereket és dokumentumokat tologatok ide-oda, lemezekre mentek, de úgy általában elég reménytelen az egész, főleg azokban a sarkokban, ahol már hosszabb ideje nem jártam, és arra sem emlékszem, milyen nevet adtam a ládáknak és polcoknak.    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.