Kockázati befektető

Elolvastam a friss Business Weekben a Google-cikket. Jó hosszú, de nem lettem belőle sokkal okosabb. Nagyon felment a piaci értékük, éppen ezért jól bevásárolhatnak, ha akarnak, de hogy mit akarnak, azt nem nagyon lehet tudni.

Mindazonáltal a cikkben volt néhány érdekes információ. Például az, hogy megváltozott a kockázati tőkések viselkedése. Régen, a kilencvenes évek aranykorában az volt a céljuk, hogy a felkarolt vállalkozásokat sikeresen kivigyék a tőzsdére. Ma a tőzsde helyét a Google vette át: a cél olyan vállalkozást kreálni, amit aztán el lehet adni nekik.

Ha már a kockázati befektetőknél tartunk, itt van előttem egy grafikon, ami szintén a viselkedésükről informál. Az látszik belőle, hogy a befektetőket egyre kevésébé érdeklik az induló vállalkozások: inkább olyanokkal foglalkoznak szívesebben, amelyek fiatalok ugyan, de nem teljesen kezdők, túl vannak a csecsemőkoron, már bizonyítottak, vannak vevőik és vannak számottevő bevételeik. Az ilyen “kamszkori” befektetések átlagos nagysága az USA-ban tízmillió dollár körül van. A fiatalabbak ennél jóval kevesebbre számíthatnak. A jelenség azzal is összefügg, hogy pénz van bőven, és azt be akarják fektetni. Nagy tételben könnyebb elkölteni.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.