Kizárva

Ebben a blogban sokat írtam az indiai outsourcing szolgáltató cégekről. Ez a történet most a jelek szerint újabb fejezettel bővíthető. Ez a látványosan nagyra nőtt iparág (kétmillió alkalmazottról van szó) most éri át az első válságát. A válságot talán annak a legnehezebb elviselni, aki kezdőnek számít ebben a műfajban, nagy bajok még nem érték, nincsenek bevált, kipróbált eljárásai ilyen helyzetekre, és aki eddig leginkább csak sikereket élt át.

Nézem az árfolyamgörbéket. A nagyság szerint rangsorban negyedik Satyam részvényei ötszázról ereszkedtek le nagyon alacsonyra, le se írom, mennyire. A háttérben a könyvviteli csalásról szóló hírek állnak. („They cooked their books by over $1 billion.”) Letartóztatások folyamatban. A Világbank most hozta nyilvánosságra, hogy két nagy indiai céget kizárt a kiszervezési ügyletekből. (Az indok: „providing improper benefits to bank staff” – ez finom angolos megfogalmazás, és azt se feledjük el, hogy az ilyesmihez mindig ketten kellenek: aki adja és aki kapja, a bejelentésnek tehát némi önkritikus éle is van.) Az egyik érintett cég, a Wipro árfolyama az elmúlt évben ötszázról süllyedt kétszáz közelébe.

A  számokra is vigyázni kell: a dollár/rúpia árfolyam változik, ami szépen néz ki az egyik valutában, gyászos lehet a másikban – ezt a 2001-es válság idején itthon is megtapasztalhattuk.    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.