Kis csacsi

Beszélgetés egy ismerősömmel, aki egy nagy pénzintézet egyik vezetője. Elmondja, hogy ezentúl teljes asztali gépek helyett csak vékony klienseket vesznek a munkatársaiknak, az alkalmazások a központi szerveren futnak majd. Olcsóbb gépek, kevesebb energia, nincs szükség hűtésre, nem kell annyi hely.

Milyen fejlődési fázis ez? Valószínűleg a nagy vízikerék fázisa. A nagy vízikereket Nicholas Carr használja induló példaként az új könyvében. Henry Burden építette valahol New York államban. Egy vízimalom óriási lapátkerekét kell elképzelni, amire egy hosszú tengely kapcsolódik, a tengelyre pedig hajtószíjakat tesznek, azok hajtják a kerék mellé telepített gépeket.

Mi volt a nagy kerék előtt? Minden géphez külön meghajtó, például egy olyan szamár, mint amilyen A Karib-tenger kalózaiban jár körbe a kovácsműhelyben, miközben a főszereplők heves kardpárbajt vívnak egymással a nézők örömére.. A nagy kerék jóval hatékonyabb és gazdaságosabb. Hosszú évekig kiválóan teljesítette a feladatát, végül mégis ugyanaz a sors várt rá, mint a kis csacsikra. Jött helyette valami jobb: az elektromos meghajtás. Az energia forrása távol került a gépektől, a termelése erőművekbe koncentrálódott, a távolság elvesztette a jelentőségét. A gazdaságosabbat, a hatékonyabbat felváltotta egy még gazdaságosabb, még hatékonyabb.      

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.