Kinek, hova, mennyit

A hírcsatornákon egyre-másra érkeznek az információk a Google által útjára bocsátott böngészőről, a Chrome-ról. Egy ilyen újdonságot kétféle módon lehet értékelni: szűkebb és tágabb összefüggésrendszerben. Az előbbi esetében egy új böngésző béta változatának technikai képességeiről van szó: mit tud, mit nem tud, mit csinál gyorsabban, mit lassabban, mit jól, mit rosszul, természetesen más böngészőkkel összevetve.

Akit a történeti analógiák érdekelnek, képzeletben visszalátogathat a kilencvenes évek második felére, átnézheti, hogyan zajlott a Netscape Navigator és a Microsoft Explorer háborúja, ami tulajdonképpen azóta sem zárult le, hiszen a Navigator tovább él a Firefoxban, a Navigator ikonja pedig éppen itt van az orrom előtt, a képernyő sarkában – ha úgy tetszik, eldönthetem, hogy a következő percben melyiket fogom használni.

Tágabb összefüggésrendszerben az a fő kérdés, vajon a Chrome milyen szerepet játszhat az üzleti modellek csatájában, amiben természetesen elsősorban pénzről van szó, nagy pénzek áramlási irányáról. Ebben a csatában az egyik tábor zászlajára az van írva sok éve már: The network will be the computer, vagyis A hálózat lesz a számítógép. Mit is jelent ez? Egy számítógép itt van az asztalom alatt, csinos fekete doboz, mindenféle szoftverek ülnek benne sokféle egyéb fájl társaságában. Ennek a gépnek a rajta lévő operációs rendszer, jelesül a Windows a lelke. De van egy másik számítógép is: a háló, aminek a fekete dobozok, mindenféle asztali gépek, szerverek, adatközpontok csak az elemei. Ezen is mindenféle szoftverek csücsülnek a világ milliónyi pontján, ugyancsak milliárdnyi egyéb fájl – szöveg, kép, hang, alkalmazások – tarka és vidám társaságában.

Mi fogja uralni ezt a számítógépet, mi lesz a kapu hozzá? Feltehetően valamilyen böngésző. A kérdés az, ki csinálja meg ezt a világhálós operációs rendszert, kinek a szoftveréből lesz olyasfajta szabvány, mint amilyen a másik világban a Windows. Ha valakinek ez sikerül, megváltoztathatja a nagy pénzáramlások irányát, mert, mint mondtuk, pénzről van szó, sok pénzről.

Például az én pénzemről. Vajon mit fogok csinálni mondjuk három-négy év múlva? Beballagok egy valóságos vagy virtuális boltba, megvásárolok egy szoftvert, dróton vagy a zsebemben hazaszállítom, telepítem a gépemre, aztán az ott lévő operációs rendszer segítségével életre keltem és használom? Vagy azt mondom: az én gépem a háló, amihez ez a doboz itt az asztalomon csak egy kapu; ha szükségem van valamilyen alkalmazásra, mert mondjuk össze akarok rakni egy táblázatot vagy meg kell csinálnom a havi könyvelést, akkor az erre a célra legalkalmasabb böngészővel kimegyek a hálóra, keresek egy webes szolgáltatást, fizetek valamilyen módon valamilyen bérleti díjat, ha nincs ilyen, akkor cserébe rápillantok a megjelenő reklámokra, munkám eredményeit tárolom valahol, aztán ugyanilyen módon körülnézek valamilyen szórakozási, csevegési, társasági lehetőség után?

Ugyanezzel a dilemmával milliárdnyi ember és számtalan szervezet néz szembe, és fizet majd így vagy úgy, ennek vagy annak. Két modell hosszú évek óta zajló harcáról van szó tehát, ebben lehet egy fontos jelenség a Chrome fellépése. Majd meglátjuk, hogy tényleg az lesz-e.    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.