Kikötő

Amikor ez a blog indult, még nem voltunk messze a dotcom válságtól. Akkoriban rendszeresen figyeltem az amerikai tőzsdei jelentéseket, az informatikai és a távközlési ipar teljesítménye után érdeklődve. Leginkább azokat az elemzéseket szerettem, amelyek két csoportot emeltek ki a gazdaság szektorai közül: azokat, akik az aktuális időszakban sokat nyertek, és azokat, akik sokat veszítettek.

Ma már ritkábban nézem meg ezeket a kimutatásokat, méghozzá azért, mert az informatikai szektort általában egyikben sem találom. „Jó közepes” – mondhatnánk az eredményekre. Semmi különös. Normális növekedés, semmi kiugrás se lefelé, se felfelé.

Mostanában viszont érdekes gondolatokat és elemzéseket lehet olvasni arról, milyen hatással van a jelenlegi jelzáloghitel-problémakör az iparág pénzügyi befektetőire. A kapcsolat összetett. Találtam olyan véleményt, amely szerint a dotcom válság és az új évszázad elején beköszöntött recesszió késztette arra a vállalatokat, hogy olcsóbb forrásokat keressenek, tömegével vigyék ki a munkát olcsóbb országokba, ez adott lendületet India és Kína felemelkedésének, ekkor ugrott meg a kínai külkereskedelmi többlet, és innen aztán eljuthatunk a hitelezési gyakorlat trendjeihez és a jelenlegi problémákig.

Ma viszont azt láthatjuk, hogy a befektetők az ingoványos területekről a biztosabbnak látszó informatikai ipar felé menekülnek. Az iparág átalakult, a beruházási folyamatok stabilizálódtak, a nagy tisztítótűzön túl vagyunk, a gyengék elhullottak, a befektetői kockázat kisebb. Az elmúlt hetek tőzsdei visszaesését a szektor cégei különösebb sérülések nélkül vészelték át. Nyugodt kikötő a befektetőknek. „Normális” várható haszon. A nagy tőzsdei láz nem jött vissza, a technológiai cégek nem tartanak tömött sorokban a tőzsde felé, de a grafikonok emelkednek. 2007 második negyedévében 26 friss cég összesen 4,3 milliárd tőkét hozott össze a bevezetésnél, míg az előző év azonos időszakában csak 19 cég próbálkozott, és csak 2 milliárd került a kalapjukba. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.