Kihagyható

Új Hamel-könyv a menedzsment jövőjéről (társszerzővel). Megrendeltem, egyrészt mert a szerző nagy név, másrészt mert érdekes ismertetést olvastam róla valamelyik amerikai üzleti lapban. Aztán kiderült, hogy az ismertetés jobb, mint a könyv, vagyis az utóbbit kár volt megvenni.

Egy darabig folyamatosan olvastam, aztán kezdtem átugrani bekezdéseket, egy idő után pedig egész oldalakat is. Lassú tempó, sok üres általánosság, amerikai stílusú hatásvadászattal párosítva. Mondanivalójának lényege: az innováció több szinten működik. Legalul van a tevékenységek megújítása, eggyel fejebb a termékinnováció, a harmadik szint a stratégiai innovációé, ami lényegében valamilyen új üzleti modell bevezetését jelenti. Legfelül a menedzsment-innováció található, ami valamiféle vezetési paradigmaváltást jelent: eddig centralizáltak, bürokratikusak és zártak voltunk, mostantól viszont decentralizáltak, rugalmasak és nyitottak leszünk, munkatársaink és partnereink kollektív tudására támaszkodunk, nyílt, együttműködő légkörben. Olyanok leszünk, mint nagy példaképünk, az internet: demokratikus, nem hierarchikus, hanem hálózatos szerkezetű, és gyors, mint a villám. A többi már gyerekjáték.

Mindez szájbarágósan, sok közhellyel, CEO-hőskultusszal. A gyakorlatot a „na, most kérdezd meg magadtól: elég gyors vagyok én?” típusú feladatok képviselik. A könyvben találtam egy hosszabb részt a Google vezetési módszereiről. Megtudhatjuk belőle például azt, hogy a cég munkatársai munkaidejük egy adott részét lényegében arra fordíthatják, amire akarják, vagyis teljesen új dolgokkal is kísérletezhetnek. Ez általában nem azt jelenti, hogy minden nap végén negyvenöt percet saját vesszőparipájukra fordíthatnak, hanem hogy bizonyos idő eltelte után, vagy egy hivatalos munka lezárását követően „sabbatical”-t kapnak, ami nem pihenős, hanem munkás szabadságot jelent. Úgy tudom, ezt a módszert a 3M régóta alkalmazza, és itthon is ismerek olyan vállalatot, amelyik él vele. Nemcsak innovációs célokra jó, hanem kiégés ellen is.

Visszatérve a könyvre: ezt most ki lehet hagyni. Talán a következő jobban sikerül. Mindazonáltal lehet, hogy sikeres lesz. „Közhelyeket mond, tehát nagy sikere van” írja valahol egy kortársáról Márai Sándor.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.