Ki-be

Az outsourcing-témától nehéz elszakadni, hiszen egyre másra érkeznek a hírek, jelentések, elemzések. A régiónkkal kapcsolatos hangulatuk mostanában ingadozó, tépelődő: egy érv, egy információ ide, egy oda. Azt is mondhatnám, hogy valamiféle inflexiós pont szag van a levegőben: a fő trend még tartja magát, lendületben van, de már megszólalnak a kételkedő, óvatoskodó hangok is, méghozzá egyre hangosabban. A gondolatmenetük egyszerű: az Európai Unió új tagállamai kiváltak az egykori szocialista blokkból, áttértek a piacgazdaságra, fejlődésnek indultak, a fejlődés pedig együtt jár a költségek (bérek, adók, ingatlanárak, szociális ellátás stb.) emelkedésével.

A régió kezdi elveszíteni egyértelmű vonzerejét azok számára, akik a kiszervezésben elsősorban költségcsökkentési lehetőségeket keresnek. Van, aki ezt számokkal is kifejezi: az amerikai cégek számára például addig érdekes egy outsourcing-célpont, amíg az ottani bérek el nem érik a hazai 70-75%-át, és amíg a nyersanyagárak legalább 8-10%-kal alacsonyabbak, mint az anyaországban. Minden bizonnyal nyugodtan kijelenthetjük, hogy Kelet-Európa országai még messze vannak ettől a bérszínvonaltól, de az is biztos, hogy a költségek emelkednek, és vannak náluk olcsóbb helyek is.

Hogy mást ne mondjunk, egyes híradások szerint a román gazdaság egyes szektoraiban a bérek már megközelítik az amerikai felét, és évi 20%-kal növekednek. A cseheknél a havi átlagbér tavaly 6,5%-kal nőtt. A lengyeleknél a bérek az idén várhatóan gyorsabban fognak emelkedni a termelékenységnél, ami gyanakvásra készteti a befektetőket.

Mindazonáltal az outsourcing-lendület még tart, és jönnek a hírek: a Nokia tizenötezres munkahely-bővítési tervvel bevonul Kolozsvárra, a Microsoft Bukarestbe, a Hyundai a cseh Nosivicébe, a Samsung a szlovákokkal tárgyal egy új televíziógyárról, a romániai informatikai szektor 35%-kal nőtt a múlt évben. De van mozgás kifelé is: a Delphi például a termelés egy részét áttelepítette a csehektől Ukrajnába, ahol a bérek sokkal alacsonyabbak, a Lauma megkezdte az átvonulást Lettországból Ukrajnába és Fehéroroszországba, a Lidl túl drágának találja Észt- és Lettországot. Egyesek az emelkedő költségekre hivatkoznak, mások ara, hogy nem találnak elegendő munkaerőt.

Kelet-Európa átalakult, és ez a helyzet sokáig vonzó befektetési célponttá tette az országait. Hamarosan eldől, hogy kik tudnak megkapaszkodni, és kik nem.    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.