Kétely és bizonytalanság

Elmentem tegnap a Web 2.2 konferenciára, és ott is maradtam kora délutánig. Ha jól számolok, meghallgattam öt előadást és két panelbeszélgetést, az egyiket belülről, tehát tagként.

Nem tudom, hogy aztán mi történt, de amíg ott voltam, kétely és bizonytalanság lebegett a levegőben. Látható, hogy valami hiányzik, valami fix pont, ahonnan ki lehet forgatni a sarkaiból a világot. Valami, ami formát és karaktert, önazonosság-tudatot ad ennek az egésznek. Önbizalom is kellene persze, amihez leginkább pozitív példák kellenek, szépen felfelé futó görbék. (Egy előadó vetítette ki a vállalata tőzsdei árfolyamát, úgy láttam, senki sem jött tűzbe.) Hát ilyesmit nem tapasztaltam.

Kétely és bizonytalanság. A Web 2.0 lenne a hibás? Nem hinném. Azok közé tartozom, akik azt mondják, a Web 2.0 létezik, a webes világ most tényleg karakteresen más, mint nyolc-tíz évvel ezelőtt volt, van értelme a korszakolásnak. Létezik, de nem izgalmas? Dehogynem izgalmas, most kezd csak igazán izgalmassá válni, csak talán másképpen, mint ahogy eddig gondoltuk, vagy sokan gondolják. Terjed mint az influenza, de mégis nehéz vele üzletet csinálni? Hát pont ez az érdekes benne. Már akinek, persze.

Nem vagyunk egyformák, a közös nevezőt nehéz megtalálni. Tegnap ott, a szép konferenciateremben sokféle ember ülhetett, példányszámban és reklámban gondolkodó média-üzletemberektől kezdve Kropotkin herceg eszméinek mai híveiig. Érdekes ez? Naná, hogy érdekes, csak meg kellene találni, hogy miért.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.