Két hölgy a Gartnertől

Itt a tavasz, ilyenkor rendbe kell hozni a kertet és el kell duggatni a hagymát. Azért marad egy kis idő olvasásra is. Marianne Broadbent és Ellen Kitzis könyvét veszem le a polcról, mivel rövidesen tanácsadó testületi ülés lesz a CEU-ban a másoddiplomás informatikai menedzserképzésről. A Harvard kiadója által gondozott munkában a két gartneres hölgy több éves tréneri és tanácsadói munkája alapján azt állítja, hogy a jelen informatikai menedzserei két lehetőség közül választhatnak, és leginkább rajtuk múlik, melyik úton indulnak el.

Az egyik út: informatikai „technológus” leszel a vállalatodnál, és semmi több. Műszaki ember, afféle informatikai gondnok, akitől azt várják, hogy mindig égjen a villany, és ne legyen magas a villanyszámla.

A másik: benne leszel a legfelső vezető csapatban, ott vagy az értekezleteken, beleszólsz a stratégiába, a fontos döntésekbe, beruházásokba; kikérik és értékelik a véleményedet. Ehhez persze jóval többet kell tudni magánál az informatikánál át kell látni a vállalat üzleti oldalát is. A tudás önmagában nem elég, építeni és használni kell a kapcsolatokat, kommunikálni kell, ügyesen kell mozogni a hatalmi és érdekhálókban.

Ez a két út valóban létezik – állítják a szerzők. Vessünk egy pillantást a vállalati szervezeti ábrákra. Sok olyan CIO van, aki közvetlenül a CEO-nak jelent, de a számuk egy ideje nem növekszik. A többségnek meg kell elégednie alacsonyabb beosztásokkal, sőt, a közelmúlt informatikai recessziója után sokakat lefokoztak, például visszatettek a pénzügyi-számviteli részlegbe.

Ha nem teszel semmit – mondja a könyv -, ott is maradsz. Kár arra várni, hogy az üzlet közeledjen feléd, neked kell közeledned az üzlethez. Beszélned kell a nyelvét, át kell látnod a céljait, a gondolkodásmódját. Az ő nyelvén, az ő mutatóival igazolva kell elmagyaráznod, mit tudsz neki adni.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.