Képes történelem

Tegnap este órákon át elvarázsolva lapoztam Romsics Ignác képes történetét a huszadik századról. Leginkább arra voltam kíváncsi, mit mond egy történész azokról a jelenségekről és eseményekről, amelyekkel én is foglalkozom. Nagyon érdekes, amikor valaki ugyanarról a dologról más szemszögből beszél, mást emel ki belőle, mást lát meg benne, legyen akár történész, szociológus, pszichológus vagy éppen szépíró. Ugyanaz, de mégis másképp, más megvilágításban, más kontextusban.

Romsics könyvében például van egy fejezet, ami az internetről és a hatására átalakuló gazdaságról, vállalati világról szól. Miről mi jut eszébe a  történésznek? A hálózatosodásról például ezt írja a 443. oldalon: „A forradalmian új kommunikációs körülmények… lehetővé tették az egyéni igényekhez azonnal alkalmazkodó rugalmas termelést. Ez felértékelte a régi kis kézművesműhelyekre és bedolgozói rendszerekre emlékeztető termelési formákat.”

A pontosság kedvéért van néhány megjegyzésem a könyvhöz. A fentebb emlegetett, „az egyéni igényekhez azonnal alkalmazkodó rugalmas termelés”-t „business to customer” kapcsolatnak nevezi a szerző. Valószínűleg inkább a „mass customization” megjelölést kellene használnia. “Business to customer” kapcsolat is van, leginkább az elektronikus kereskedelemben szokás emlegetni B2C rövidítéssel, ami annyit jelent, hogy vállalat ad el valamit a magánembereknek.

A 306. oldalon van egy rövid Bill Gates életrajz, amely szerint a Microsoft vezére a „Harvard Egyetemen végzett”. Én úgy tudom, hogy nem végzett, csak „járt” egy darabig a Harvardra, aztán távozott onnan és fejest ugrott az üzletbe. Tudomásom szerint Steve Jobsnak sincs diplomája. Az iskolába, ahol tanítok, ennek következtében nem is jöhetnének MBA programra, nem csúsznának át a felvételin.

…És még valami: a 315. oldalon látható bikinis hölgy nem Anita Ekberg, hanem Ursula Andress. A rajta lévő bikini tényleg nevezetes, egy James Bond filmben viselte. Ursulának igazán nincs szégyellnivalója, de szerény megfigyeléseim szerint Anita Ekbergnek két számmal nagyobb méretre lett volna szüksége az említett ruhadarabból, felül legalábbis.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.