Kép és szöveg

Már többször leírtam itt: az ember figyelje annak a műfajnak a sorsát, amit művel. A hét elején drótposta jött a Századvégtől: az alapítvány honlapján videóblogot indítanak, és ezzel párhuzamosan egy írásos tanulmányt is publikálnak a blogok szerepéről a politikai életben.

Az utóbbit letöltöttem, majd elolvasom. A videóblogot meglátogattam, megnéztem az elsőként feltett filmet. Két részből áll: a videóblog beharangozásából és egy politikai (mi más?) tárgyú beszélgetésből, vagyis riportból. Miért indítunk videóblogot? – teszi fel a kérdést az alapítvány képviselője az első rész legelején. Az érvei politikaiak: mert a mai politikai életben erre szükség van.

Én ehhez hozzátennék még valamit: talán azért is, mert egyre kevésbé lehet számítani arra, hogy az emberek hosszabb és bonyolultabb szövegeket elolvasnak és megértenek. Nő azok tábora, akiket vizuálisan, képben és élőszóban kell megszólítani. Ma ez már viszonylag olcsó és egyszerű feladat, lényegében egy honlap, egy házi kamera meg némi tárhely kell hozzá. Így a médiát is ki lehet kerülni, nincs szükség közvetítőre. A folyamat öngerjesztő a képet és hangot váró tömeg még több képet és hangot kap. Én mindenestre maradok az írott szövegnél.

A példa egyben azt is mutatja, hogy a „blog” szó jelentése egyre inkább szétolvad, köddé válik.  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.