Kentaurvadászat

Most olvastam az újságban, hogy Csányi Vilmos, az etológia professzora hetven éves. Először is boldog születésnapot kívánok neki!

Másodszor, szeretném itt felidézni az egyik könyvét. Sokat írt, de nekem van egy kedvencem: A kentaur természetrajza, amit közösen jegyeznek Makovecz Benjaminnal.

Nagyon tudományos könyv. Láthatom benne gondosan kidolgozott illusztrációkon a kentaur csontozatát, izomzatát, egész anatómiáját. Olvashatok az életmódjáról, a szokásairól, arról, hogy mit eszik, hol él, hogyan szaporodik, milyen a lelkivilága. Az egész nagyon meggyőző.

Az ember majdnem elfelejti, hogy kentaur egyébként nincs.

Kentaur, mint felül ember, alul ló emberállat valóban nem létezik, legalábbis még senki nem látott ilyet. Kentaurokkal mégis tele van a világ, itt szaladgálnak körülöttünk. Mert mi az, hogy kentaur? Kentaur az, ha feltételezünk valamit, ami egyébként nem igaz, és aztán erre a nem létező alapra ráépítünk egy tudományt, egy tervet, egy elképzelést, egy rendszert. Ami légvár természetesen, mivel nincs alapja, de egyébként jól néz ki, legalábbis a fantáziánkban. Csányiék feltételezik, hogy van kentaur, aztán erre a feltételezésre felépítenek egy tudományt, egy valóságosnak ható természetrajzot.

Ha az ember belefeledkezik, egy idő után már kifejezetten zavarja, hogy nincs is kentaur. Eseteg hinni kezdi, hogy tényleg van, mert hát egy ilyen gyönyörú tudománynak csak kell, hogy legyen valami alapja.

Ilyen képzelet-kentaurokkal tényleg összefuthatunk az erdőben. Többféle alfajuk van. Vannak például tudomány-kentaurok, különösen a társadalomtudomány vidékén: minden nagyon szakszerű bennük, minden kristálytiszta logikára épül, „csak” az alapok, a kiinduló feltételezések bizonytalanok: nem lehet tudni, hogy az a valami, ami az egésznek az alapját adja, valóban létezik-e, és tényleg olyan-e, amilyennek le van írva. Vannak üzleti kentaurok, szépen felépített üzleti modellek, részletes tervek, csak az nem biztos, hogy az a vevő, akinek adott módon kellene viselkednie, valóban létezik. Vannak reform-kentaurok, szépen kidolgozott reformelképzelések, amelyek bizonyos fajta reagálást várnak el az emberektől, csak az nem biztos, hogy az így reagáló ember valóban ott szaladgál az utcákon.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.