Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal

A The Wall Street Journal július 20-i számában két teljes oldalnyi összeállítást találtam a blogokról. A lap szerint évfordulóhoz érkeztünk,  az első blog tíz évvel ezelőtt jelent meg, a szerzője Jorn Barger volt.

Az összeálítást bevezető cikk szerzője, Tunku Varadarajan szerint a blogírás kezdetben a „nerd”-ök szokása volt, mára azonban tömegjelenség lett belőle, több tízmillió példánnyal. Varadarajan azt is leszögezi, hogy a blogokban olyan gondolatokok és nézetek is gyakran megjelennek, amelyek szerencsésebb esetben gazdáik „lázas fejében” maradtak volna, vagyis a világ jól meglenne nélkülük is. A cikkben van egy érdekes kifejezés, angolul így szól: „intellectual skin contact”: azt a jelenséget jelölik vele, amikor valaki azért ír blogot, hogy így találja meg az elvbarátait és érintkezzen velük, intellektuálisan persze.

Az összeállítás több érdekes embert is megszólaltat a blogokról, köztük Tom Wolfe-ot, a jeles írót, aki Marshall McLuhanra hivatkozva kifejti, hogy a modern kommunikációs technológia a fiatalokból „primitív törzsi lényeket” csinál, akik nem az objektív híradásokra figyelnek, hanem az őserdő dobjainak szavára, vagyis a pletykákra. A blog-univerzum nem más, mint pletyka-univerzum, a Wikipédiát is beleértve.

Más megszólalók – bár nem mindenki – valamivel optimistábbak Wolfe-nél. Elizabeth Spiers szerint a jó blogok a következő jellemzőkkel bírnak: jól megválasztott, sokszor kifejezetten egyedi témára koncentrálnak; gyakran és rendszeresen jelennek meg rajtuk új bejegyzések; eredeti vagy nehezen fellelhető anyagokat közölnek; jól vannak megírva, vagyis élvezet őket olvasni; lehetőséget adnak az olvasóiknak visszajelzésre, kommentálásra, vitára. Spiers szerint a blog tulajdonképpen kísérleti médium, új hírközlési, szerkesztési megoldások hatását lehet hatékony módon tesztelni vele.

A The Wall Street Journal összeállításából azt is megtudtam, hogy Kínában jelenleg körülbelül 16 millió aktív blogger tevékenykedik, és a számuk folyamatosan nő.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.