Just in time

Befejeztük a “Transformation of IT Multinationals” kurzust a CEU Business School “MSc in IT” programján. Az utolsó nap első felében az indiai Infosys-ról készített harvardos esettanulmányt beszéltük meg. Véletlenül éppen a legjobbkor: a múlt hét második felében sorra futottak be a nagy indiai informatikai cégek negyedéves jelentései. Gyors és látványos növekedés szinte minden vonalon. Itt vannak a kezemben a Wipro adatai. A nyereségük 16%-kal növekedett, a bevételük pedig 27%-kal. Globális szoftveres szolgáltatásokból közel 19 milliárd rúpiát szedtek össze. A szép összképet csak a nyereséghányad kis mértékű romlása rontja némiképp: hiába, éles a verseny, lefelé nyomják az árakat, és a gyors növekedésnek is megvannak a maga költségei.

Az indiai cégek adataiból az is látszik, hogy a bevételeik legnagyobb részét változatlanul az USA-ból szerzik, de Európa részesedése nő, vagyis itt is élénkül az érdeklődés az offshore-megoldások iránt. A Wipro bevételeinek 22%-a származik innen. A lejobb megbízók a pénzügyi szektorba találhatók.

A lapok előrejelzéseket is közölnek. Ezek szerint az indiaiak növekedése a következő három évben is folytatódni fog, és évi átlagban 20% körül fog alakulni.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.