Jelzálog

Egy újabb szép példány az outsourcing-gyűjteményembe. A The Economist-ban találtam, az október 7-i számban. Tudjuk, hogy a fejlett országokban az emelkedő kamatlábak és az ingatlanárak elbizonytalanodása nehéz helyzetbe hozza a jelzálog-üzletet. Az eredmény: az ügyletekkel kapcsolatos költségeket csökkenteni kell. És mi a költségcsökkentés egyik kézenfekvő módja? Mások példájának követése, vagyis egyes tevékenységek kiszervezése, akár más, olcsóbb országokba is.

Nem mindegyiké persze, hiszen egy nagy összegű kölcsön felvétele sokak számára életük legnagyobb anyagi vállalkozása, ezért érthető, hogy a legfontosabb dolgokat nem egy világvégi telefonos ügyfélszolgálattal akarják megbeszélni. Van viszont egy csomó olyan művelet is, amelyeknél a hely, a földrajzi közelség valóban nem számít. Működésbe lép a kiszervezés szinte minden mozgatóereje: a költségcsökkentési lehetőség, a tömegszerűségből származó gazdaságosság, a fix költségek változóvá alakításából eredő rugalmasság. A jelzálog-kiszervezés évi több milliárd dolláros üzletté válhat. Ha van igény, megjelenik a kínálat is, méghozzá az ismerős formákban: egyes érintett cégek saját központokat alapítanak olcsó helyeken, az ottani cégek pedig szolgáltatókként jelentkeznek.

Az utóbbiak egyike a General Electric által alapított Genpact. Az indiai központú cég a The Economist cikke szerint 30-40%-os költségcsökkentést tud elérni a jelzálog-műveleteken. Egyébként itt az iskolában a budapesti részlegükkel mostanában fejezünk be egy sokmodulos képzési programot.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.