Jeles nap

Ránézek a naptárra: ma március kilencedike van. A tavasz tele van jeles napokkal. Rövidesen itt van március 15., nemsokára rá pedig jön a locsolkodás. Idősebbek még arra is emlékeznek, miről volt nevezetes március 21. és  április 4. Egy biztos: ezeken a napokon nem kellett iskolába menni. Vagy kellett, de tanítás helyett a Puskin moziba sétáltunk át, ott ment a film a legyőzhetetlen szovjet hadseregről.

De miről híres a holnapi nap, jelesül március tizedike? Ennek is megvan a maga nevezetessége. Öt évvel ezelőtt, 2000-ben ekkor produkálta történetének legmagasabb indexét az amerikai technológiai tőzsde, a Nasdaq. 1995-ben nagyjából ezer pontról indult, hogy aztán több mint ötezerrel tetőzzön öt év múlva. Szép pillanat volt ez, de csak egy pillanat. Az index gyorsan alábukott, pár nap alatt lement a háromezres tartományba, ott egy kicsit ingadozott borzolva az idegeket, majd tovább zuhant. A mélypontot 2002. októberében érte el: ekkor nagyjából ott tartott, ahonnan hét évvel korábban elindult.

Azóta egy kicsit emelkedett, felmászott kétezerre, de hát ez messze van az egykori ötezertől. Egy sor vállalat teljesen eltűnt a viharban, mások elvesztették szinte a teljes piaci értéküket. Örült, aki ötven-hatvan százalékos értékvesztéssel megúszta.

A statisztikákból tudjuk: befektetésre szánt pénz van a világban bőven. A befektetők azonban máig gyanakodva néznek a technológiai részvényekre. Néha fellelkesednek, optimistábbak lesznek – ez történt például az amerikai elnökválasztást követő hónapokban, amikor az olajár egy kicsit megnyugodott. Még arra is hajlandóak, hogy a technológiai részvények jövedelemszerző képességéért többet fizessenek, mint az egyéb iparágak papírjaiért: ezt mutatja a viszonylag magas piaci érték / nyereség hányados.

A lelkesedés azonban lanyha és átmeneti. A tőke a növekvő iparágakat szereti, a technológiai szektor mai mutatói azonban messze elmaradnak a régiektől. Lesz itt még valamilyen nagy, mindent felforgató innováció? Vagy ez már egy szép pirosra érett iparág, ahol a költségcsökkentés a fő feladat? A prognózisok bizonytalanok. A mobil tőke valami újra vár, ami robban. Amin gyorsan meg lehet gazdagodni. Reggel vesszük, este eladjuk, vacsorázni már mehetünk a Ritzbe. Mi lesz az? A biotechnológia? A nanotechnológia? Ezeknek az iparágaknak még bizonyítaniuk kell. Ha sikerül, jöhet a bio- és a nanobuborék.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.