Járvány

A tél közepe táján szinte mindig megérkezik az influenza. Nem tudjuk pontosan, hogy mikor, de megérkezik. Néha valamivel korábban, néha csak később. Mindig reménykedünk: hátha elmarad. Meg abban is, hogy ha megjön, nem minket kap el. Várunk és reménykedünk, pedig tudjuk, hogy jönni fog, és hogy kevés az esélyünk, hogy nátha nélkül megússzuk. Várunk, aztán egyszercsak megjön, elkap valakit, aki ágynak dől. Aztán jön a második.

Olvasom a híreket az európai távközlési szektorról. Úgy tűnik, most éppen a France Télécomot kapta el a nátha. Egymás után adják ki a figyelmeztetéseket: a forgalmunk, a nyereségünk nem lesz akkora, mint vártuk. A tézsde azonnal reagált, az árfolyamok esnek.

A vállalattól érkező kommentárok érdekesek. Tudtuk, mondja az egyik, hogy az internetes telefonálás megérkezik. Tudtuk, mert látjuk, hogy jön. Arra viszont nem számítottunk, hogy ilyen gyorsan jön. Júniusban még azt gondoltuk, hogy 2006 végéig a hangos forgalomnak csak a 15%-a megy át az internetre. Ma viszont úgy véljük, lesz az 40% is. Ami bizony nagy különbség.

Szóval jön az internetes járvány, és viszi az ügyfeleket. A kieső jövedelmeket pótolni kell, tenni kell valamit a megmaradt ügyfelek hűségéért, meg újakat is kéne szerezni – de mindezek bizony pénzbe kerülnek, ami rövid távon nem tesz jót a nyereséghányadunknak. Elegendőek lesznek a kombinált fix vonalas-mobilos-internetes csomagok a talponmaradáshoz? Hát, nem biztos, Másoknak is vannak hasonló ajánlatai, köztük olcsóbbak is.

Tegyünk ehhez még valamit: sorra jönnek a hírek arról is, hogy megjelennek a beépített adapteres internetes mobiltelefonok, azaz nem kell majd a számítógéphez ülni a Skype-oláshoz. Panasonic, Motorola stb. – jó nagy cégek mozdulnak rá erre a piacra. A járvány aligha fog megállni.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.