Isten malmai

Isten malmai lassan őrölnek – tartja a mondás. Lassan, de biztosan. Vessünk egy pillantást néhány nemrég publikált munkaerőpiaci statisztikára az infokommunikációs ipar háza tájáról!

2002-2003-ban az Egyesült Államok csúcstechnológiai szektorában a hardveres mérnökök álláshelyeinek száma több mint 10%-kal csökkent. A hálózati mérnököknél a csökkenés meghaladja a 30%-ot. A rendszermérnökök is mínusz 10%-ot produkáltak, és az alkalmazásfejlesztők is közel ugyanennyit. A rendszerelemzők érezhetik leginkább biztonságban magukat, náluk a visszaeség kevesebb 5%-nál. 2001 és 2004 között az amerikai szoftveripar álláshelyeinek 16%-át vesztette el. A veszteség azokban a szakmákban a legnagyobb, ahol sokat kell számítógépen dolgozni, ahol az implicit tudásnál fontosabb a kodifikált adatok manipulálása, ahol nincs szükség személyes ügyfélkapcsolatra, ahol az internet elegendő a kommunikációhoz és a kapcsolattartáshoz. A veszélyztetettek közé tartoznak például az adminiszttrátorok és az adatrögzítők, a mérnökök, a matematikusok, a satisztikusok, a kémikusok és a fizikusok.

E negatív trendnek többféle következménye van. 2002-2003-ban összesen 23%-kal csökkent a számítástechnikai és mérnöki szakokra beiratkozó amerikai hallgatók száma az egyetemeken. Ugyanebben az időszakban India évente nagyjából 150 ezer végzett mérnököt bocsátott ki az iskoláiból, Kína pedig 250 ezret. Amerikában szépen nőt a termelékenység, a bérek viszont átlagosn csak másfél százalékkal emelkedtek. Az új állást találók fele kénytelen legalább 15%-os bércsökkenést elfogadni, a negyedüknél pedig akár 50%-nál is nagyobb lehet a visszaesés. Ha valaki az Európai Unióan veszti el az állását, nagyon valószínű, hogy sokáig egyáltalán nem talál munkát.

A Forrester Research arra számít, hogy a követkkező tíz évben több mint három millió amerikai munkahely távozik az országból, Európából pedig mintegy fele ennyi. A vén kontinens vállalati két lehetség közül választhatnak: vagy megkezdik ők is a munkahelyek tömeges kiszervezését, vagy fokozatosan elvesztik a versenyképességüket. Az IBM nemrég jelentette be, hogy európai álláshelyeinek számát 13 ezerrel kívánja csökkenteni.

Friss adatok szerint egy amerikai telefonos ügyfélszolgálati operátor nagyjából 13 dolláros órabért kap. Indiai kollegái megelégedhetnek egyetlen dollárral. A könyvelőknél az órabér 23 Amerikában, és valahol 6 és 15 között van Indiában.

Szóval isten malmai lassan őrölnek. (Isten majmai lassan őrülnek – mondta Romhányi József, a jeles rímfaragó.)

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.