Internet industry type

Elméláztam a Yahoo!-ról gazdagon sorjázó írások egyik mondatán. A The Wall Street Journal írja egy Yahoo!-elemzőre hivatkozva: “The board wants to consider executives with strong operational skills who may be veterans of the high-tech and media world, rather than simply Internet industry types…”

Úgy tűnik, az alapító Jerry Jangot sikerül kiszorítani a vezérigazgatói székből. Jöjjön valaki más, mondja az újság, egy régi motoros az informatikai vagy a médiaiparból, aki… Aki? Aki nem olyan, mint Yang. Mit jelenthez az, hogy valaki “Internet industry type”? Határozatlan? Tépelődő? Álmodozó? Döntésképtelen? Nem áll a csapatok élére, nem kiállja, hogy “Előre!!!”? Konszenzuskereső? Demokratikus? Ilyenek lennének az internetes ipar cégvezetői? Ilyen lenne az “internetes típus”?

A nyilatkozók szerint határozott iránymutatásra van szükség, határozott döntésekre, határozott végrehajtásra. Válság idején rendszerint felerősödnek az ilyen hangok. Hajdani tanulmányaim jutnak az eszembe: a vezetésben mindennek megvan a maga szezonja. Soha ne higgy az univerzális receptekben. Ugyanakkor úgy tűnik, senki sem tudja, merre van az előre. Yang Hamletként jelenik meg, a befektetők pedig Fortinbrasra várnak, aki jön, cselekszik, aztán majd lesz valahogy, mert olyan még nem volt, hogy valahogy ne lett volna. Bizonyára sokan arra is gondolnak, hogy mégiscsak jobb lett volna a céget januárban harmincegyért odaadni a Microsoftnak…

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.