Innováció

A múlt héten két napot Grenoble-ban töltöttem, az ottani üzleti iskola csupaüveg épületében. Egy Leonardo-programon dolgoztunk, egy e-learning program kiterjesztésén és transzferén.

Mivel új partnerek – iskolák, ipari parkok, vállalkozási központok – is csatlakoztak, a napirend általános bemutatkozással kezdődött. A franciák kezdték, majd az olaszok jöttek, utánuk a belgák, angolok.

Az intézményi ismertetőket hallgatva az a benyomásom támadt, hogy ez az oktatási-támogatási műfaj most az innovációról szól: ki milyen (főleg csúcstechnológiai) innovációban vett és vesz részt, ki milyen innovatív vállalkozásokkal tart kapcsolatot, milyen partnerségi megállapodásokat működtet, hogyan mozognak az emberek az oktatás és az innovációs célú terepmunka között, ki milyen innovációs hálózat (klaszter, ökoszisztéma) tagja, ki közelít „push” és ki „pull” filozófiával az innovációhoz és a vállalkozáshoz.

Sorakoznak a megemlített iparágak és fejlesztési területek: biotechnológia, logisztika, élelmiszergazdaság, űrkutatás, informatika, intelligens otthon, nanotechnológia, zöld energia, intelligens akármi… A bemutatkozó diákon ismert partnercégek logói, mindenféle, közösen fejlesztett készülékek, berendezések, alkalmazások. Látszik, hogy mindenki leginkább a vállalati-vállalkozási hálózatára büszke. Az angolok azt is elmesélik, miként támogatja az állam az egyetemi-vállalati kapcsolatok fejlesztését. 

A franciák már élesítették a piacon a Leonardo-program előző fázisában felépített e-learning rendszert. Az elindulás nem volt könnyű, de aztán sikeresen áttörték a gátat, már több tucat vállalkozás szakemberei mentek végig a program számukra kiválasztott részein.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.