Ingadozás

Pár napja az egyik legnagyobb nemzetközi szolgáltató vállalat hazai vezetőjével beszélgettem. Egy közelgő konferencia volt a téma. Azt kérdezte, szerintem miről lenne érdemes beszélnie, milyen témát válasszon. Azt mondtam, hogy engem például érdekelne a véleménye és cégének tapasztalatai a válságnak az outsourcing-trendre gyakorolt hatásáról. Visszafogja? Lök egyet rajta? Új utak, új megoldások felé tereli? Átmenetileg? Tartósan?

Az elmúlt hétvégén akadt a kezembe az ismert menedzsment-guru, C. K. Prahalad cikke a Business Week szeptermber 21-i számában. Mire számíthatunk? „Volatile times” – ez a professzor válasza. Nagy kilengésekkel, hirtelen változásokkal jellemezhető idők jönnek. Tessék csak megnézni például, milyen tág határok között mozog az olaj ára. Ilyen helyzetben egyszerre van szükség stabilitásra, jól definiált irányvonalra egyfelől, és rugalmasságra, gyors alkalmazkodásra másfelől. A nagy kilengések miatt ide-oda ugrál a fedezeti pont, gyorsan kell különböző tevékenységeket, forrásokat, kapacitásokat felfelé és lefelé skálázni, átrendezni, újrakombinálni.

Minek kedvez ez? Leginkább a kiszervezéses szolgáltatási modelleknek, ahol használat arányában kell fizetni, nincsenek nagy és kockázatos induló beruházások, az ingadozások miatti kockázat megoszlik ügyfél és szolgáltató között.  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.