Imádok férjhez menni

Tegnap kaptam egy levelet drótpostán. Valaki rákeresett a hálón az „Imádok férjhez menni” előadásaira, és egyebek között az én blogomat listázta ki a kereső. Tényleg írtam egyszer egy bejegyzést egy legendás előadásról (Várady Hédi, Bodrogi Gyula, Darvas Iván). Váltottunk egy-két levelet arról, hol lehetne ennek a felvételét megtalálni. Ha rábukkanok, biztos értesíteni fogom a levélírót.

Na jó, de mi az érdekes ebben? Hát például az, hogy ami történt, az egy tipikus „long tail” jelenség. A levélíró és én bizonyos értelemben piaccá álltunk össze. Kis piaccá, de piaccá. Ezek szerint van minimum két ember, aki vevő lenne ennek az előadásnak a felvételére. Lehet, hogy többen is vagyunk, esetleg néhány tucatnyian, talán pár százan. Vevők lennénk, ha valaki a magyar kulturális örökség szerves részeként végre szisztematikusan digitalizálná ezeket a talán meglévő régi felvételeket (lennének további ötleteim: Latinovits a IV. Henrikben, Páger az Adáshibában, Pécsi Ildikó és Gábor Miklós A boldogtalan Hold-ban, Cserhalmi a Faustban…) és valamilyen fizetős-letöltős rendszerben hozzáférhetővé tenné a nagyközönség számára, hogy gyarapodni tudjunk itt a „long tail”-ben. Különben marad nekünk a fej, és hogy a fejben most éppen mi van, hát azt ne firtassuk. Talán majd az IP tévé segít?

Apropó: Manuel Castells klasszikus The Internet Galaxy című művében van egy szakasz, amiben az internet és a politika kapcsolatát tárgyalja. Az antiglobalizációs mozgalmat használja példaként. Leírja, mennyire tarka mozgalom ez, hiszen egymástól egyébként rendkívül távol álló szervezetek találnak egymásra alkalomszerűen, egy-egy akció mentén összeállva. Bizonyos értelemben ez is egy „long tail” jelenség, hiszen ezek a mindenféle pártok és csoportosulások a politikai „tail”-ben vannak, de az internet összerántja őket, és akkor a „tail” egyes pontokon hirtelen megvastagszik.

Legyen még egy apropó: tegnap együtt vacsoráztunk a Blogvilág szerzőivel és HVG-s gazdáival. A HVG-sektől megtudtam, hogy Anderson könyvének hazai kiadása folyamatban van. Ősztől felvehetem a kötelező olvasmányok listájára.    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.