IT Románia

Beszélgetés egy kisebb informatikai céget vezető ismerősömmel. A napokban Romániába készül, életében először. Körül akar nézni ott, meg akarja ismerni az üzleti lehetőségeket.

Románia nevével egyre többször találkozom a szakmai hírekben. Az Outsourcing Journal például azt írja róluk, hogy mintegy száz egyetemük van, amelyek évente összesen körülbelül nyolcezer informatikust bocsátanak ki. A diákok jól szerepelnek a nemzetközi informatikai versenyeken. Ez nem meglepő, írja az újság, mert a matematikai képzés általában jó a közép- és kelet-európai országokban. Ami a romániaiakat különlegessé teszi, az a nyelvtudás: a román nyelv eredetének köszönhetően könnyen megtanulják a latin nyelveket, de angolul is sokan tudnak. Az informatikai termékek exportja egyre fontosabb szerepet játszik a gazdaságban: becslések szerint 2005-ben 250-280 millió dollárt hozott és közel 17 ezer embernek adott munkát. A Siemens, az Alcatel, a Motorola, az Oracle kutató-fejlesztő központokat működtet az országban.

Elemzők szerint Románia fő erősségei a kutatás és a fejlesztés outsourcingja, a biztonsági rendszerek, valamint a mechanikai mérnöki tervezés kiszervezése. A fejlődést az informatikai szakembereknek adott adókedvezmény is segíti. Bár az iparágban vannak már nagyobb hazai cégek is (a bukaresti Softwin például a félezres létszámnál tart), a kínálati piac szervezetileg erősen tagolt: a nagyjából 40 ezer IT alkalmazott harmada 15 fős vagy annál is kisebb cégekben dolgozik. A szétaprózottság oka egyesek szerint kulturális sajátosságokban is keresendő: a román szakemberek szeretnek a maguk urai lenni, nehezebben terelhetők be a nagy multik aklába. Ki tudja, tényleg így áll-e a helyzet?

Az mindenesetre feltűnő, hogy az olyan programozási piactereken, mint például a Rent A Coder, a romániaiak a legaktívabb tenderezők közé tartoznak, vagyis sok kis cég és szabadúszó keres magának ilyen módon megbízásokat, a statisztikák szerint még az indiaiakat is megelőzik.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.