IT Művek

Forbes hírlevél érkezik. A téma az IBM „informatikai közmű” (utility computing) stratégiája. A szerző véleménye szerint bár a Nagy Kék teljes mellszélességgel kiáll az elképzelés mellett, és bizonyára rengeteget költ rá, az eredmények egyelőre elmaradnak a várakozásoktól.

Az elgondolás tulajdonképpen az outsourcing, azaz a kiszervezés koncepciójára épül. Az informatikát már ma is sok szervezet szolgáltatásként veszi igénybe. A jövőben a „ computing power”-t ugyanúgy informatikai közművektől vásárolhatnák, mint ahogy azt ma az árammal és a vízzel teszik, a felhasználás arányában fizetve.

Tény, hogy az IT ma már egyre inkább az általános működési infrastruktúra szerves része. Ahhoz, hogy a közmű-elképzelés valóban megvalósuljon, a technikaiak mellett egy sor egyéb problémát is meg kell oldani. A kockázat mind a kiszervező, mind a szolgáltató részéről igen nagy. Egyelőre azt láthatjuk – mondja a hírlevél -, hogy a karaván halad, de az út meglehetősen göröngyös. Időközben az outsourcing-piac is átalakult.

Az IBM mindenesetre tovább építi nagy központjait, de a versenybe mások is (HP, Sun) is beszállnak. Az ügyfelek bizonytalankodnak, néha a megkezdett ügyletekből is visszatáncolnak. A jelek szerint egyértelmű bizonyítékokra várnak: itt van, működik, biztonságos és olcsó. Ha lesz ilyen bizonyíték, az hosszabb távon alaposan átalakíthatja az informatikai szolgáltatások piacát

Úgy emlékszem, az informatikai közművek témájáról tavaly Ördögh Péter, a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karának végzős hallgatója írt szakdolgozatot.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.