IPO

Kedden a piac bérésével kapcsolatban eresztettem el itt néhány gondolatot, utalva  a nagyvállalatok növekvő szerepére. Most itt van néhány adat a másik oldalról, az új vállalkozásokról, egyenesen az amerikai tőzsdékről.

Mit tudhatunk meg ezekből? Hát például azt, hogy 2006-ban mindezidáig körülbelül egytucat technológiai IPO várományos van: ennyien regisztráltak az U.S. Securities and Exchange Commisssion-nál idei tőzsdei bevezetésre. A “tőzsdeérett vállalkozások klubja” ennél persze nagyobb. 2005-ben összesen 30 bevezetés volt a technológiai szektorban, jelenti a Reneissance Capital Ebben a csapatban volt például a kínai internetes keresőcég is, a Baidu.com. Idénre valamivel jobb évet várnak, de hát még csak januárban vagyunk.

Azt is tudjuk, hogy a 2005-ös csoport az év végére együttesen 35%-os értéknövekedést produkált. Ez nem rossz, de a kilencvenes években sok cég egy nap alatt hozott ennyit, néha jóval többet is – aztán ki is durrant a léggömb persze. A szektorok értéknövekedési rangsorában az a negyedik helyhez volt jó – ez se rossz, a negyedik az már majdnem dobogós helyezés. 2004-ben az akkori IPO-s cégek a szektorok növekedési rangsorában a nyolcadik helyet tudták megszerezni.

A befektetők és a tanácsadók egyébként optimisták, bár valószínű, hogy nekik hivatalból is annak kell lenniük.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.