Highly problematic

Egy cikk megírására készülve az offshore outsourcingról, azaz a tevékenységek olcsó országokba való kihelyezéséről rendelkezésre álló adataimat igyekszem felfrissíteni. Mivel főleg a szolgáltatások érdekelnek, és ezt a piacot jelenleg egyértelműen India uralja, örömmel fedeztem fel a Deutsche Bank 2005. októberi keltezésű összefoglalóját az ország kiszervezési piacának állapotáról.

Sok adat, sok érdekes grafikon. Rögtön az elején azonban itt van egy bekeretezett lapszéli figyelmeztetés: tessék az adatokat nagyon óvatosan kezelni, azok megbízhatósága ugyanis fölöttébb kétes, “highly problematic”, ahogy a bank szakemberei írják. A kategóriák nem világosak, néha túlságosan összevontak, nem lehet pontosan tudni, hogy ki mit mér, például mit tekint exportnak és mit külföldi tőkebefektetésnek. A forgalmi adatok pontosságának ellenőrzésére adódik egy egyszerű módszer: ami az egyik országból egy másik irányába kijön (export), annak a másikba be kell mennie (import). A jelentés azonban azt írja, hogy az ilyen adatok között igen nagy az eltérés, “their scale can… be frightening”.

Ez nem valami megnyugtató, de azért egyvalaminek örülök, mégpedig ennek a figyelmeztetésnek itt a lap szélén. Ez általában el szokott maradni, az adatopk feldolgozásának módszertana sokszor jóval alaposabb és kifinomultabb azok tartalmának és megbízhatóságának ellenőrzésénél. Pedig, ahogy a népi mondás tartja: “garbage in – garbage out”.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.