Hibrid

A múlt héten, itt az iskolában, a Sense/Net volt soron az IVSZ Termékesítési Akadémiáján. Ez volt a harmadik ilyen rendezvény.

Egy ilyen foglalkozáson persze mindig előkerülnek a vállalkozások általános problémái: hogyan lehet tőkét szerezni egy ötlethez, miként lehet kezelni a növekedési fájdalmakat, mit szeretnek a befektetők, mikor kell vagy lehet kiszállni, és így tovább. Ugyanakkor minden vállalkozói beszámolónak megvannak a maga egyéni sajátosságai is. Számomra a Sense/Net történetből a sajátos hibrid üzleti modell volt a legérdekesebb: védett, kizárólagos tulajdonú szoftvert kombinálnak nyitott forráskódúval. Ilyen is van meg olyan is.

Nyitottá tenni egy forráskódot kockázatos lépés. Néha bejön, néha nem. A hátrányokat, a kockázatokat könnyű megérteni, pláne annak, aki a stratégiai kurzusokon úgy tanulta, hogy a versenyelőnyül szolgáló forrást, a szellemi koronagyémántot meg kell őrizni. Az előnyök valamivel homályosabbak. Mikor és mire is lehet jó a forráskód megnyitása? Először is kell egy érdekes alkalmazás, amivel elég sokan szeretnének játszani, amit a felhasználók tovább akarnak fejleszteni, ki akarnak egészíteni. Ha sok ilyen játszó-fejlesztő ember van, felgyorsul a fejlesztés és a termék piaci befogadása. A nyitottság jót tehet a terjedésnek, de javíthat a felhasználói elégedettségen is: én is belenyúlhatok, ha akarok, meg felhasználóként abból is hasznom lehet, amit mások csinálnak. Mindenfelől jöhetnek jó ütletek, új alverziók, praktikus kiegészítések és függelékek. Ehhez persze az is kell, hogy a szoftver moduláris architektúrájú legyen (lásd Linux), nagy, monolitikus rendszereket ugyanis nagyon nehéz dezintegrált, hálózatos formában fejleszteni.

Persze ha maga a szoftver ingyen van, kell valamilyen pénzszerzési modell is, de ilyet kitalálni nem lehetetlen, számos példa van rá, nyitott forráskódú alkalmazásokból sokan egész jól megélnek. Ha a szoftver szabad lesz, más versenyelőnyöket kell keresni (marketing, elosztás, szolgáltatások stb.) – ha nincs ilyen, a vállalkozás bajba kerülhet. A hibrid megoldás is jó lehet, ha sikerül ésszerűen kialakítani a védett és a szabad verziók viszonyát.

A nyitás néha nem lehetőség, hanem kényszer: ha például egy piacon erős nyitott forráskódos versenytársak jelennek meg, lehet, hogy előbb-utóbb alkalmazkodni kell. De az sem kizárt, hogy az szerez előnyt, aki először nyit, mert hirtelen megnőhet a piaci részesedése.

(Apropó szellemi tulajdon védelme: megjelent Lawrence Lessig új könyve, a Remix.)  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.