Hiány

Olvasom a hírt: megvan a kiszemelt helyszín a Bojár Gábor által tervezett informatikai csúcsegyetemhez. Ez önmagában is feljegyzésre érdemes információ, de mellé teszek egy másikat is.

Nemrég olvastam az Economist Intelligence Unit múlt évi elemzését az egyes országok informatikai szektorának versenyképességéről. Ebben külön fejezet foglalkozik az oktatással, természetesen az informatika oktatásával. A szükséges ismeretek és képességek nagyon gyorsan változnak – állapítják meg a szerzők. Eme átalakulás egyik fontos mozgatórugója az informatikai tevékenységek egy részének olcsó országokba való kiszervezése.

Mindeközben a vizsgált országok java részében hiányt jelentenek jól képzett informatikusokból. Miben van hiány tulajdonképpen? Magas szintű IT képességekből és tudásból, állítja a jelentés, úgymint projektmenedzsment, architektúra-tervezés, változásmenedzsment, üzleti elemzés, folyamatok automatizálása, komplex hálózati infrastruktúrák menedzselése. Felmerül a kérdés, olvasom a tanulmányban, hogy például egy jó informatikai-üzleti projektmenedzsernek milyen felkészítési pályát kell befutnia, szükséges-e például, hogy szoftverfejlesztőként kezdjék az életüket. Még egy megállapítás: a változó igényekhez gyakran azok alkalmazkodnak a legsikeresebben, akiknél az állam direkt befolyást gyakorol a felsőoktatásra. (Tegyük hozzá zárójelben: nyilván szakszerű befolyást.)

Amúgy a 64 országból álló informatikai versenyképességi rangsorban a 28. hely a mienk. Egyik elemzési kategóriában sem szerepelünk az első húsz között. Jó helyezés ez? Láthatjuk belőle, hogy legendás szürkeállományunk ellenére nem lettünk informatikai nagyhatalom. De fent vagyunk a térképen, valahol középen.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.