Hepatitisz

Alakul a Web 2.2 Symposium programja. (Azt hiszem, most írtam le először az életben a symposium szót, remélem, hogy helyesen.) Sokan fognak beszélni sok érdekes dologról. A jelek szerint szóba fognak kerülni a blogok is. Az előadók majd mindenfélét mondanak arról, mire jó a blogírás. De van egy fogadásom: senki sem fogja megemlíteni, hogy a blog jó hepatitisz ellen. Pedig lehet, hogy így van.

A tegnap reggeli kapucíner mellett belenéztem Tyler Cowen and Alex Tabarrok blogjába. Cowen speciel a közgazdaságtan professzora a George Mason University-n. A blogjának rengeteg látogatója van. Cowen azok közé a közgazdász professzorok közé tartozik, akik meg akarják mutatni, hogy mégiscsak van élet abban a tantárgyban, „amin a diákok rendszerint csak ásítoznak”. (Ez utóbbit nem én írtam, hanem a Los Angeles Times 2006. november 23-án.) Nincs egyedül. Blogja van például Gary S. Becker professzornak is, de neki Nobel-díja is van hozzá.

De térjünk vissza Cowen blogjához és a hepatitiszhez. Az egyik bejegyzésben találtam egy linket James Pennebaker professzorhoz, aki a változatosság kedvéért a Texas Austin egyetemen tanít pszichológiát. Cowen az egyik tanulmányára hivatkozik, ami az írás egészségre gyakorolt hatásáról szól. Pennebaker valóban egy sor kísérletet sorol fel azt bizonyítandó, hogy az írás jót tesz az egészségnek. Azoknak, akik kiírják magukból, ami bennük van, kevesebbszer kell orvoshoz menniük, ritkábban betegednek meg, kevesebbet alkoholizálnak (?), erősebb az immunrendszerük… és itt Pennebaker valóban megemlíti a hepatitiszt, vagyis a fertőző májgyulladást.

Aki az írásait olvassa, arra is rájöhet, hogy az én-blog egészségügyi szempontból jobb a szakmai blognál. Arról se feledkezzünk meg, hogy újabb példával igazolhatjuk: az informatika és az internet jót tesz az egészségügynek.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.