Helló Kitty!

Elolvastam Jonathan Appavoo és társai beszámolóját at IBM Kittyhawk projektjéről. A technikai részletekből nem értettem valami sokat, de a cél világosnak tűnik: megépíteni a világkomputert. Egy új linuxos platformot, egy akkora gépet, ami képes a teljes Internet befogadására: capable of hosting the entire Internet as an application.

Mindenféle adatközpontok, szerverfarmok, felhők ma is léteznek, írják a tanulmány szerzői, de ez igazából nem hatékonyak. Olcsó egyedi gépekből rakják össze őket, ami olyan, mint erőművet építeni sok hordozható generátorból. Az ilyen megoldásoknak sok a gyengéje, valami más kell, és a Kittyhawk pont ezt a mást célozza meg. Egy hatékonyan és gazdaságosan működő, sok-sok felhasználó között megosztható, tetszés szerint bővíthető világgépet kell építeni, globális szinten kihasználva a konszolidáció előnyeit. Globálisan értelmezni és kielégíteni a gazdaságosság követelményét. Egy nagy globális erőművet szerkeszteni, amitől mindenki kaphat computing power-t, ha rendesen fizeti a számláit.

Globális rendszert építeni, nemcsak technikai, hanem gazdasági és társadalmi következményekkel. Hogy az utóbbiak alatt pontosan mit is kell érteni, egyelőre homályban marad. A beszámoló szerzői szerint az eredmények biztatóak. Az elgondolást egyebek között Web 2.0-s alkalmazásokkal tesztelik.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.