Három milliárd

Tegnap délután előadás a Magyar Telekom vállalati rendezvényén. Három, a vállalat társadalmi felelősségével, felelősségvállalásával foglalkozó előadást kellett megalapozni egy bevezető elemzéssel, „Lehetőség és felelősség: Mit jelent multinacionális vállalatnak lenni?” címmel. Az egyik dián, egy trendet illusztrálandó, felhasználtam Clyde Prestowitz „Three Billion New Capitalists” című könyvének címét. Prestowitz a washingtoni Economic Strategy Institute elnöke, korábban, a Reagan adminisztráció idején a kormánynak dolgozott. Nem újságíró, de a könyvben ugyanazt az újságírói stílust és megközelítést használja, amit én kifejezetten kedvelek.

E módszert jól megfigyelhetjük a legjobb szakmai magazinokban. Az indítás szinte mindig gyakorlatias, az egyén vagy egy kisebb csoport szintjén mozog: valakivel vagy valakikkel történik valami, ami érdekes és fontos. A szerző innen halad az általános felé, rajzolja fel az átfogó képet, de eközben is vissza-visszatér a gyakorlathoz, ha úgy tetszik a hétköznapi világhoz, jelezve: amiről most beszélek, ez a jelenség téged is érint, rólad van szó, vagy ha nem rólad, akkor a szomszédodról vagy a gyerekedről.

A könyvben Prestowitz a globalizáció jelenségével, a nemzetközi munkamegosztás fejlődésével, a gazdasági és a politikai erőtér átrendeződésével foglalkozik, de mielőtt rákanyarodik e magasröptű témákra, elbeszélget az informatikus fiával és megkérdezi, munkája mellett miért szállt be egy hótakarító vállalkozásba is. Azért, jön a válasz, mert a havat egyelőre nem tudják kiszervezni Indiába. Aztán megkérdezi a lányát, hogy megy az unokáknak az iskola. Jól, felel a lány, a gyerekek leginkább a matematikát kedvelik, azt ugyanis egy szingapúri e-learning kurzuson tanulják, most is éppen a monitor előtt ülnek, a szingapúri tanárral konzultálnak, vagyis Skype-olnak vele, közben a képernyőn nézik, hogy kunkorodnak a függvények. A lány után Prestowitz könyvelője jön, aki éppen most szervezi ki az adminisztrációt egy másik országba, hogy csökkentse a költségeket.

Lényegében ez a három példa az alapozás. Figyelj, súgja a könyv, az én családomban, a közvetlen környezetemben így jelenik meg mindaz, amit majd a nagy trendekről, Kína és India felemelkedéséről, az információs technológia és a közlekedés fejlődésének hatásairól, az általam javasolt gazdaságpolitikáról írni fogok. Azért kell elolvasnod, mert mindezek valamilyen formában téged is érintenek, ha ma nem, akkor majd holnap.    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.