HP: Can anyone save it?

Can anyone save HP? – teszi fel a kérdést a Business Week eheti címlapsztorija. Fiorina asszony távozása óta ez az első mélyebb elemzés, ami a kezem ügyébe kerül. Óvatosan lavíroz, igyekszik a tényeket elválasztani a véleményektől.

Tény az, hogy egy HP részvény ma kevesebbet ér, mint 1999. júliusában, Fiorina érkezésekor. A vállalat nyolc alkalommal nem tudta hozni az elvárt negyedéves eredményeket, többször, mint a Dell és az IBM együttvéve.

Aztán itt van a termékszerkezet, ami a cikk szerzője szerint nagyon széles: a cég túlságosan sok pályán versenyez, szétaprózza magát. A nyereség háromnegyedét a nyomtató-üzletág hozza. A tárolók és a szerverek területén a piaci helyezés igen előkelő, de a nyereség kevés, a hardver-üzlet 1,1%-os nyereséghányaddal dolgozott 2004.-ben. A nyereséghelyzet a PC-k területén sem jocbb. A szoftver részleg negatív rekordot állított fel: 922 millió dolláros bevételre 125 milliós veszteséget produkált. A szolgáltatásoknál nőtt a piaci részesedés (nagy outsourcing üzletek), de az elvárt nyereség még nem akar jönni. A piacot felülről az IBM, alulról a Dell szorítja satuba.

A megoldás? A cikk szétbontási terveket emleget. Vágni viszont sokféleképpen lehet. Az elemzők számos kombináció modellezésével próbálkoznak. Az ideológia: lehet, hogy a HP darabokban többet érne, mint most egyben. A nagy üzletágaknak önállóan kellene bizonyítaniuk életképességüket.

Fiorina asszony reformjainak megítélésében a cikk óvatos. Kétségtelen, hogy a vezér alaposan belegázolt a legendás cég hagyományaiba. A nyolcvanegynehány önálló üzletágat négy nagy divízióba vonta össze. Funkciókat is központosított, így például a márkázást és a reklámot. Tízezrével bocsátott el alkalmazottakat. Jól tette mindezt?

Az igazgató tanács egyelőre nehezen megfejthető jelzéseket ad.  Fiorinától megváltak, de az általa képviselt irányvonalról mintha nem akarnának letérni. A vezéri posztra több jelölt is van.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.