Guru, nem guru

Jack Welch új könyvét olvasgatom, vegyes érzelmekkel. E napló oldalain egyszer már lejegyeztem, hogy a vállalatvezetői emlékezések ritkán jók.

De ne ítéljünk elhamarkodottan, lássuk, miket mond nekünk a General Electric nyugalomba vonult vezére, karöltve a Harvard Business Review-tól „elcsábított” feleségével.

Van itt például egy fejezet a stratégiáról. Welch óvatosan, de nem titkolt ellenérzésekkel nyilatkozik a gurukról, akik szerinte valami bonyolult, tudományos (értsd: tudományoskodó), időigényes helyzetgyakorlatot csinálnak a stratégiai vezetésből. Saját és kollegái tapasztalataira hivatkozva azt állítja, hogy a jó stratégia valami egyszerű dolog, amit igazából nem is „csinálni”, hanem „élni” kell. A lényeg pedig a végrehajtáson van. Találj ki egy jó irányt, mondja Welch, adj hozzá jó embereket, aztán a megvalósításhoz vedd át és fejleszd tovább a legjobb gyakorlatokat.

Mi az, hogy jó irány? Welch a hatvanas években kezdett dolgozni a GE-nél. A következő évtizedben lendültek támadásba a japánok a maguk jó és olcsó termékeivel. Ez szemlátomást mély nyomokat hagyott a közben a legmagasabb posztra jutó Welchben is. A GE stratégiája végső soron két alapelvre épült – emlékszik vissza könyvében. Az első: ahol megjelenik a tömegcikkesedés, onnan el kell húzni a csíkot. A másik: az emberekbe kell beruházni. Vagyis: különlegesnek kell lenni, nehezen másolható dolgokkal kell foglalkozni, nélkülözhetetlenné kell válni a vevők számára. Ezekből az alapelvekből származtatható a nevezetes „légy az első vagy a második az iparágadban” szabály és a határozott elmozdulás a szolgáltatások felé. (Joan Magretta még élesebben fogalmaz, de lényegében ugyanezt mondja: akárhogy csűrjük-csavarjuk, a stratégia lényege az, hogy miképpen lehet monopolhelyzetbe kerülni.)

A helyzet ott sem reménytelen – állítja a GE legendás volt kapitánya -, ahol tobzódik a tömegcikkesedés. A Dellnek például egész jól megy. Ott viszont nem szabad hibázni, a mozgástér nagyon kicsi. Ha valaki igazán különleges tud lenni, időnként még egy-egy hibát is megengedhet magának.

A lényeg talán tényleg ez. De az ördög a részletekben van. A részletekről már jóval kevesebbet tudunk meg Jack Welch könyvéből.  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.