Friedman was here

Remek könyvet adott ki a HVG: Thomas Friedmantól a Mégis lapos a föld című munkát. (Angol címe: The World is Flat.) Már írtam róla, de most megint írok, mert Friedman itt járt Magyarországon, elment a CEU-ba, találkozott az olvasókkal, interjút adott a tévének, és ez alkalomból több újságban is írtak róla, felgyűlt tehát itthon egy kis Friedman-irodalom.

A könyv bestseller a nyugati világban, hetek óta a lista élén áll. Bestseller, vagyis nagyon sokat adtak és adnak el belőle. Tegyük hozzá: bestseller, mert vannak rossz bestsellerek is: elég ránézni egy nagyobb hazai könyvesbolt sikerpolcára, hát van ott minden, nagyon jó is meg nagyon rossz is. Bestseller akkor lesz valamiből, ha a nép találva érzi magát és azt gondolja, ez tényleg neki szól, ez tényleg ad neki valamit.

Friedman jó bestsellert írt. De vajon mitől jó ez a könyv?

Ha belegondolunk, Friedman nem mond semmi újat. Globalizálódás, globális verseny, tudás, internet, kiszervezés, munkahelyek vándorlása, társadalmi polarizálódás, India és Kína felemelkedése stb. – ezeket a jelenségeket és folyamatokat évek óta ismerjük, számtalan könyv és cikk jelent meg róluk. (Emlékezzünk csak Don Tapscottra. Ki emlékszik Don Tapscottra? Az internetes válság idején kiment a divatból, pedig ha ma fellapoznánk a könyveit, láthatnánk, hogy sok minden igaznak bizonyult abból, amit vagy tíz évvel ezelőtt, a nagy boom idején papírra vetett.) Ha nem új, akkor miől jó, és mitől ilyen nagy siker Friedman könyve? Hát attól, ahogy írja. Friedman újságíró, ízig-vérig újságíró, igazi újságíró, egy neves napilap munkatársa. Friedman utazik, megnéz, megatpint, megszagol, meglátogat, beszélget, néz és lát, szóval anyagot gyűjt, első kézből, kint a terepen, aztán megírja mindezt nekünk, valóban nekünk, közérthetően és élvezetesen. Nem úgy írja meg, mint egy akadémikus, nem olyan tudományos igényességgel és nem olyan nyelven, de nem is a gyengébb menedzsment-irodalom lelkendező, marketing ízű stílusában. Úgy írja meg, hogy az olvasó azt érezze: igen, most kezdem látni ezt az egészet, tényleg ez történik, és itt vagyok benne én is.

Friedman tehát újságíró, utazó-megnéző-beszámoló újságíró. Könyvének ott vannak gyenge pontjai – kevés van ilyen – ahol kiesik ebből a szerepből, reklámízű lesz, vagy megpróbál elméleteket gyártani. A Mégis lapos-t legjobb útikönyvként olvasni, és megismerni belőle, mi minden történik széles e világban.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.