Főkurátor Domokos

Pár napja elsétáltam a Kollégium mellett, ki a nagy térre, a Templom elé. Itt játszódik A macskák szerdája, Szabó Magda drámája. Most fejeztem be, esténként olvastam, jelenetről jelenetre haladva. Még tavasszal meg akartam nézni, de nem jutott rá idő, most viszont kijött könyvben, három drámatársával együtt.

A macskát, amit valamilyen francia szokás szerint le kell dobni a toronyból, hogy halálával megváltsa a város bűneit, itt úgy hívják: Csokonai. A történet a nevezetes Csokonai-per. A macskát Müllernek, a bécsi rendőrség ügynökének kellene megtalálnia és ledobnia. El is indul, elmegy a Városba, ahol álcázásból elfoglalja a vámigazgatói széket. Bécs ideges, a politikai helyzet feszült, Martinovicsék ítéletre várnak. Müller képzett ember, nem rohan ajtóstul a házba: tudja, hogy egy sértett emberre van szüksége, akit együttérzéssel hálóba lehet csalni, akit ki lehet használni. Meg is találja Lengyelben, a kollégium diákjában, aki nem kapja meg az áhított ösztöndíjat, a versei pedig nem kellenek senkinek. Müller vele állít csapdát, amibe Csokonai belesétál, mit sétál, belerohan.

A macska azonban végül mégse Müller kezéből hull le a toronyból. A poétát Domokos főkurátor, a Város mindenható ura távolítja el a kollégiumból. Domokos messzire lát, és tudja, hogy a célok és az érdekek egyeztetése nehéz feladat. Mert van az ország, van a vallás, van a Város, van a Kollégium, és van az ember, a zseni, akit most úgy hívnak: Csokonai. Az érdekeik néha egyeznek, néha nem. Domokos óvatosan manőverez ebben a bonyolult halmazelméleti szituációban. Müllert végül legyőzi, de tragikus győzelem ez, hiszen fel kell áldoznia a magasabb értékekért valakit, aki szívének nagyon fontos, és akit úgy hívnak: Csokonai. Azt is tudja, hogy sem a kortársai, sem az utókor nem fogják dicsérni ezért, mert ehhez az kellene, hogy ők is átlássák a célok és az érdekek eme bonyolult hierarchiáját, meg tudják különböztetni a fontost a fontosabbtól, a mát a holnaptól, és messzebbre lássanak az orruknál.

Erre viszont aligha lehet számítani. Domokos nem is számít rá, csak dönt. A macska pedig repül.   

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.