Figyelmeztetés

Rövid, de velős figyelmeztető cikk a The Economist-ban (március 3.) a kelet-európai technológiai piac kilátásairól. A kiindulópont Románia, ami most fölöttébb népszerű célpont a nagy infokommunikációs cégeknek. Multikulturális környezet, nyelveket beszélő emberek, nyugatias mentalitás – sorolják az előnyöket. Meg persze a bérek… és itt a bökkenő. Most alacsonyak, de gyorsan nőnek. A programozók például feleannyit sem keresnek, mint nyugati társaik, az évi emelkedés viszont 20%.

Ha a helyzet nem változik, a bérelőny tehát rövidesen eltűnik, de nem csak Romániában, hanem más országokban is. Ha valaki az olcsóságra hajt, Ukrajnába vagy Vietnámba fog menni. Mit lehet tenni? Értékesebb, bonyolultabb feladatok felé kellene elmozdulni, több jó szakembert kellene a felsőoktatásból kibocsátani. Na pont ez az, mondja a The Economist újságírója, ami nagyon nehézkesen megy Kelet-Európában. A felsőoktatás nehezen változik. Például sokkal több gyakorló szakembert kellene bevonni az oktatásba. Kíváncsi lennék, hogy a jelenlegi hazai akkreditációs rendszer a minősítéseknél hogyan értékeli a gyakorlati élettel, a vállalatokkal fenntartott kapcsolatokat, az oktatás és a kutatás gyakorlatiasságát biztosító mechanizmusokat.

Amúgy érdemes ezt a cikket egy pár oldallal odébb található másikkal együtt elolvasni, ami a kutatás és a fejlesztés kapcsolatáról, a súlypontjuk jelenkori eltolódásáról, annak okairól és következményeiről szól.  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.