Fesztivál

Szombat délután a Kongresszusi Központban megrendezett Könyvfesztiválon, a HVG Kiadó vendégeiként egy jót beszélgettünk a blogvilágról a Blogvilág  (‘415 oldal, puha borítóval’) csaknem teljes szerzőgárdájával.

Utána azt is megtudtam, hogy hamarosan megjelenik a The Long Tail, de már készülnek a Wikinomics kiadására is. Ez utóbbi egyik szerzőjének, Don Tapscottnak több könyvét is olvastam a kilencvenes évek végén, amikor egy hosszabb tanulmányhoz gyűjtöttem anyagot. Amikor az új évszázad elején bekövetkezett az informatikai szektor válsága és a recesszió, Tapscott egyik napról a másikra kiment a divatból, évekig a nevét sem hallottam. Nem ő volt az egyetlen, aki így járt: emlékszem az „új gazdaság” egyik népszerű gurujának szavaira, aki arról panaszkodott, hogy elhallgatott a telefonja, megritkult körülötte a levegő, nem hívják sehova.

Aztán eltelt néhány év. Ha előszedem a Tapscott munkáiról készült jegyzeteimet, azt kell mondanom: tény, hogy akkoriban szabadjára engedte a fantáziáját, tény, hogy túlbecsülte a változások sebességét, tény, hogy nem számított az akkori gyors összeomlásra, tény, hogy túlértékelte a dotcom cégeket. Mégis, el kell ismerni: tulajdonképpen sok dologban igaza volt, meglepően sok jövendölése, meglátása bejött, főleg a trendeket illetően. Nem olyan gyorsan, nem egészen úgy, de sok minden bejött. A Wikinomics-ot még nem olvastam, de rövidesen sor kerül rá.

A Könyvfesztiválra egyébként érdemes volt kimenni. Nem olyan, mint a könyvhét, mert nincsenek olyan tömegben újdonságok, de órákig lehet bóklászni a pultok és a sátrak között, például azt is megszemlélve, hogy milyen orvosi könyveket adnak ki a kínaiak. A Gutenberg Galaxis egyelőre tartja magát, bár egyes csillagok pislákolnak benne, lásd például a hazai szakkönyvek kiadásáról szóló gyászos hangú beszámolókat, vagy a friss felmérési eredményeket az iskolások szövegértési képességéről.   

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.